Meer openheid veiligheidsdiensten zou juist privacy aantasten

Senator Al Franken

Senator Al Franken (D)

Als je door je verdedigingsmiddelen heen bent, kun je nog altijd gewoon frontaal in de aanval. Overheidsambtenaren verantwoordelijk voor de veiligheidsdiensten lijken die koers gekozen te hebben. De eis voor meer openbaarheid uit sommige wetsvoorstellen zou niet de privacy waarborgen, maar eerder een aanslag op de privésfeer van Amerikanen zijn, verklaarden ze tegenover een commissie van het Amerikaanse Senaat, die moet bekijken of extra wetgeving nodig is. De veiligheidsdiensten zijn bang dat ze met de billen bloot moeten en dat verstoort hun ‘uiterst nuttige werk’.
Er is een voorstel van Democratisch senator Al Franken om  die diensten te verplichten jaarlijks  cijfers te verstrekken over het aantal Amerikanen waar gegevens over zijn verzameld. Ook zouden webbedrijven als Google en Facebook moeten melden hoeveel van hun klanten in de belangstelling hebben gestaan van de veiligheidsdiensten.  “Het is zonneklaar dat de Amerikanen meer informatie moeten krijgen over dit soort programma’s”, zei Franken. De privésfeer van niet-Amerikanen telt niet in de VS.

Google was voor de commissie een bedachtzame voorstander van meer openheid (“Ik denk dat we een of andere vorm nodig hebben…”). Vlak ervoor zei Richard Salgado, de Google-advocaat, dat het wezenlijk is dat gebruikers vertrouwen hebben in Google om er hun gegevens te stallen. Robert Litt, die de veiligheidsdiensten vertegenwoordigde, vond dat maar onzin: “Hoe meer gegevens wij vrijgeven, hoe duidelijker het voor onze tegenstanders wordt om te weten waar ze wel en waar ze niet kunnen praten.”

Overigens gaan er in de Senaat ook stemmen op de veiligheidsdiensten hun gang te laten gaan met hun goede werk. Weerstand komt onder meer van Dianne Feinstein (D), voorzitter van de commissie stiekem van de Senaat, die wel voor meer transparantie is, maar ook vindt dat NSA niks illegaals heeft gedaan.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.