Windows draagt XP ten grave

Kwetsbaarheid XP

Alle besturingsystemen krijgen te maken met kwaadaardige protuur (rechts), maar XP wordt het meest besmet (links) (afb.: Microsoft)

Volgend jaar 8 april wordt de XP-versie van het besturingssysteem van Windows na ruim twaalf jaar dienst ten grave gedragen. Dan wordt de XP-gebruiker overgelaten aan de knutselaars en e-krakers die illegaal hun computer willen binnendringen. XP wordt met zijn 30% van alle Windowssystemen nog frekwent gebruikt. Windows 7 is koploper met ruim 45%, ver boven Windows 8 met 7,5%. Vooral in bedrijven is XP nog erg in trek. Overstappen naar een nieuwe Windows-versie voor een bedrijf is vaak weinig aantrekkelijk en zolang XP nog werd onderhouden was er ook niks aan de hand.
Microsoft heeft al heel wat keren op het punt gestaan XP de ‘laan uit te sturen’, maar dat kwam het bedrijf steeds op heftig gemor in de markt te staan. Het bedrijf gooit het nu op de grote kwetsbaarheid van XP (zie staatje). XP zou veel kwetsbaarder zijn dan Windows 8, maar ook dan het vermaledijde Vista.
Er is een precedent. Gebruikers van ‘service pack 2’ van XP (de laatste sp-versie is 3) kregen toen het onderhoud daarvan werd beëindigd een waar bombardement aan aanvallen te verduren, aldus Microsoft. De boodschap is duidelijk, maar als gebruikers zou ik me niet al te veel zorgen maken. Zorg voor een goede virusscanner en een programma dat kwaadaardige protuur opspoort zoals Malwarebytes en je zit voorlopig geramd.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.