Apple speelt open kaart (min of meer) over overheidsinteresse

De Amerikaanse informaticagigant Apple heeft gister en een eerste lijst gepubliceerd met gegevens die zijn opgevraagd door  Amerikaanse overheidsdiensten. De bekendmaking lijkt een vorm van protest, maar Apple is niet van zin de opgelegde geheimhoudingsplicht te breken. De Amerikaanse overheid verbiedt bedrijven die een ‘gerechtelijk bevel’ hebben gekregen om echt openheid van zaken te geven. Apple volgt daarmee het voorbeeld van andere door  belaagde grote bedrijven.
Het merendeel van de aanvragen ging over misdaad zoals diefstal, maar er waren ook aanvragen in verband met verdwijningen, ontvoeringen of pogingen tot zelfmoord, zo meldt Apple. Het bedrijf kreeg tussen 1 januari en 30 juni tussen de 1000 en 2000 aanvragen van de Amerikaanse overheid, die betrekking hadden op twee- tot drieduizend profielen. Apple meldt niet hoeveel gegevens er zijn verstrekt, maar houdt dat vaag (tussen de 0 en de 1000).
Dat heeft er mee te maken dat het bedrijf dat niet meer mag publiceren van de Amerikaanse overheid. Daar is Apple fel tegen, maar durft het kennelijk niet aan die gegevens toch openbaar te maken. “Ondanks al onze inspanningen is het ons niet gelukt toestemming te krijgen aan onze klanten te vertellen hoe vaak en onder welke omstandigheden we de overheid gegevens hebben moeten verstrekken”, zei een woordvoerder.
Ook van buiten de VS kreeg Apple aanvragen: 127 uit Engeland, 102 uit Spanje, 93 uit Duitsland, 74 uit Australië en 71 uit Frankrijk. “We hebben alle informatie gegeven waartoe wij gerechtigd zijn”, zegt het bedrijf.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.