Plasterk voor rechter gedaagd om NSA-zaak

Volgens een artikel in de Volkskrant heeft een groep burgers en instanties minister van binnenlandse zaken Ronald Plasterk voor de rechter gedaagd. Zij eisen dat Nederland stopt met het gebruiken van gegevens die door middel van afluistermethoden door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zijn verkregen.
De groep vindt dat die gegevens op illegale wijze zijn verkregen en dat de Nederlandse inlichtingendienst AIVD deze gegevens vervolgens ‘witwast’. Die praktijken moeten stoppen, vinden de klagers. Daarnaast eisen ze dat Plasterk de mensen van wie gegevens op onrechtmatige wijze zijn gebruikt daarvan op de hoogte stelt. Op 27 november moet Plasterk bij de rechtbank Den Haag verschijnen om zijn beleid te verdedigen, schrijven de klagers. Tegen persbureau ANP liet Plasterk woensdagmiddag weten het proces af te wachten. “Ik heb een rotsvast vertrouwen dat onze inlichtingendiensten zich aan de wettelijke kaders houden. En je moet nog maar afwachten of dit allemaal ontvankelijk wordt verklaard enzo.”
Vandaag debatteert de minister met de Tweede Kamer over de NSA-kwestie. Plasterk heeft de Kamer laten weten dat de ‘commissie-stiekem’  in januari haar onderzoek naar de werkwijze van de AIVD en de MIVD openbaar zal maken.

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.