Amerikaanse pers maakt zich vrolijk over Franse ophef

De onthullingen in het Franse dagblad le Monde over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA in Frankrijk en de ophef die dat in politiek Frankrijk veroorzaakte, hebben bij verschillende Amerikaanse media geleid tot ironische en verbaasde commentaren. Het Amerikaanse weblog over buitenlandse zaken The Cable noemt Frankrijk een van de grootste spionagebroeinesten van de wereld. Ondertussen doet Washington moeite zijn ‘oude bondgenoot’ (John Kerry) gerust te stellen.   R. James Clapper, baas van alle geheime diensten in VS, stelt de de onthullingen in Le Monde onexact en bedriegelijk zijn. De 70 miljoen klopt volgens Clapper niet.

De Engelse Financial Times meldt dat Frankrijk de VS terwille is geweest door het vliegtuig dat de Boliviaanse president Evo Morales vervoerde geen vergunning gaf om over Frankrijk te vliegen, omdat de Amerikanen dachten dat Morales klokkenluider Edward Snowden uit Moskou zou meenemen naar Zuid-Amerika. Ook heeft het Franse dagblad over een onderzoek bericht naar de praktijken van de  Franse geheime diensten. Die opereerden niet veel anders dan de NSA, meldt de New York Times. Volgens de Amerikaanse Wall Street Journal behoort Frankrijk tot de landen die het vaakst Amerikaanse burgers bespioneren. Dat betekent overigens niet, stelt de Journal, dat Amerika daarmee het recht heeft dat ook in Frankrijk te doen.
De verdediging van Obama dat we niets anders doen dan andere landen, suggereert dat alle landen dergelijke gegevens verzamelen. Iedereen doet het, tenslotte. Het klinkt als sliepuit. Wij bespioneren U, U bespioneert ons, dat is kennelijk het spel in de grotemensenwereld van Obama.

Bron: le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.