Ook Franse burgers massaal afgeluisterd door NSA

 Het Franse blad Le Monde meldt dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA ook Franse burgers en overheidsvertegenwoordigers grootscheeps heeft afgeluisterd. De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius heeft de Amerikaanse ambassadeur daarover op het matje geroepen. Ook zal Amerikaans minister van buitenlandse zaken John Kerry om opheldering worden gevraagd. Het zou gaan aan minimaal 70 miljoen telefoongesprekken tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013. De Amerikaanse autoriteiten wensten Le Monde geen commentaar te geven.

Fabius was des duivels. Hij wil, onder meer, van de Amerikaanse ambassadeur weten of de afluisterpraktijken nu nog plaatsvinden. De NSA zou niet alleen mensen afgeluisterd hebben die op de een of andere manier iets met terrorisme te maken hebben of daarvan verdacht worden, maar ook bedrijfsleiders, politici en ambtenaren. Zo hadden onder meer Wanadoo en het bedrijf Alcatel-Lucent de interesse van de NSA.

Volgens cijfers waarover Le Monde beschikt, zou de NSA tussen 8 februari en 8 maart 124,8 miljard telefoon- en 97,1 miljard internetgegevens hebben verzameld. Dat kan gaan om de metagegevens, maar ook om gespreks- of berichtinhoud. Dat gebeurde over de hele wereld en niet alleen in gebieden waarvan bekend is dat zich daar terroristen ophouden. Ook Europa was (is?) voor de Amerikaanse dienst een doelwit, zoals maar eens te meer uit de berichtgeving blijkt. In Groot-Brittannië zou dat wel eens met medeweten van de overheid kunnen zijn gedaan.

Bron: Le Monde

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.