NSA ging duizenden malen over de schreef

Hoofdkwartier NSAHoofdkwartier NSA in Fort Meade (Maryland) (foto: Wikipedia)

 

 

 

 

De Amerikaanse militaire veiligheidsdienst NSA zou met zijn spionage-activiteiten duizenden keren over de schreef zijn gegaan. Patrick Leahy, de voorzitter van de senaatscommissie voor juridische zaken, heeft meer hoorzittingen aangekondigd om de handel en wandel van de NSA bij het afluisteren van Amerikanen te onderzoeken. De onthullingen komen uit de gelekte documenten en zijn in tegenspraak met wat NSA-directeur Keith Alexander heeft beweerd, tegenover, onder meer, parlementsvertegenwoordigers. Volgens een intern overheidsrapport en andere documenten die de Washington Post ontving van klokkenluider Edward Snowden, overschreed NSA sedert 2008, toen het Amerikaanse parlement de NSA de bevoegdheid gaf tot massale onderschepping van telefoon- en internetgegevens,  stelselmatig zijn bevoegdheden of de privacyregels. Het rapport uit mei 2012 constateerde 2726 overtredingen in de voorgaande 12 maanden. De documenten maken ook duidelijk dat NSA-medewerkers informatie achterhielden voor de geheime rechtbank (FISC), die wordt geacht de gangen van de dienst te controleren, en voor de Amerikaanse regeringsinstanties waaronder de dienst ressorteert. In één geval stelde de dienst de geheime rechtbank niet op de hoogte van een nieuwe techniek van verzamelen tot die al maanden in gebruik was. De rechtbank beoordeelde de methode vervolgens als ongrondwettig. Het ging daarbij om het verzamelen voor grote hoeveelheid internationale gegevens, onder meer ook e-berichten, die via glasvezels in de VS werden verzonden. De NSA zou niet in staat zijn de Amerikaanse gegevens van de buitenlandse te scheiden (het stelen van buitenlandse telefoon- en webgegevens vinden Amerikanen niet zo’n probleem). De rechtbank stelde dat de NSA zich aan de privacyregels dient te houden of anders het programma moest stoppen.
De regering Obama heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat de uitspraak van de rechtbank naar buiten zou komen, ondanks de belofte van de president om meer informatie te geven over de afluisterpraktijken van de NSA. Volgens het rapport waren de meeste overtredingen van de NSA onopzettelijk.
Burgerrechtorganisaties willen dat al de gangen van de NSA worden onderzocht. “De recente onthullingen schilderen een beeld van wangedrag en geven aan dat wat we nu weten niet voldoende is. Zelfs de rechtbank die belast is met het toezicht heeft moeten toegeven dat het de capaciteit niet heeft alle activiteiten van de NSA te controleren”, zei  Faiza Patel van de juridische faculteit van de universiteit van New York. “Het is tijd dat we eens goed inventariseren hoe de NSA werkt.” Patrick Leahy, voorzitter van de senaatscommissie voor juridische zaken, heeft in het jongste verleden, vergeefs, geprobeerd de wet te laten veranderen. Hij wil dat er meer hoorzittingen zullen komen. Volgens hem heeft het Amerikaanse volk er recht op naar eer en geweten geïnformeerd te worden. “Ik ben bang dat we nog steeds niet de eerlijke antwoorden krijgen van de NSA.”

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.