Overheid luistert steeds meer af

Politie zweert nog steeds bij telefoontapsDe Nederlandse overheid maakt steeds meer werk van het afluisteren van telefoons en het inbreken op het web. Het aantal webtaps is in 2012 ten opzichte van 2011 vervijfvoudigd tot bijna 17 000. Het aantal telefoontaps steeg met 3%, zo laat justitieminister Ivo Opstelten in brief (95,8 kB) aan de Tweede Kamer weten. Justitie vroeg bijna 57 000 maal om de metagegevens van telefoongesprekken zoals de locatie van een gesprek. Dat is een stijging van 10%.
De minister schrijft de stijging toe aan de opkomst van de slimtels. Volgens de brief van Opstelten betekenen die 17 000 webtaps niet dat er even zo vele personen werden afgeluisterd. In criminele kringen is het meervoudig gebruik van mobieltjes niet uitzonderlijk. Vandaar. Dat zal in 2011 echter ook al zo zijn geweest en verklaart de vervijfvoudiging niet.
De Volkskrant schrijft dat een studie van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC)  vorig jaar uitwees dat de telefoontap steeds minder effectief wordt, mede doordat het aantal communicatiekanalen zich steeds meer uitbreidt.
Desalniettemin vinden politie en justitie afluisteren nog steeds de moeite waard. Nederland is vergeleken bij de ons omringende landen kampioen afluisteren, maar volgens Opstelten wordt steed een zorgvuldige afweging gemaakt van het nut en de noodzaak van afluisteren via web of telefoon.Privacy-organisatie Bits of Freedom stelt dat de cijfers niks zeggen over de omvang van de afluisterpraktijken. Die zouden gespecificeerd moeten worden. Bovendien is onduidelijk wat er met de gegevens gebeurt. Ook zijn de 3 miljoen aanvragen van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) en de geheime diensten niet meegenomen in het totaal, aldus de organisatie.

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.