Obama en zijn regering krijgen het ook in eigen land steeds harder voor hun kiezen met het NSA-afluisterschandaal. Het Elektronische Privacyinformatiecentrum (EPIC) heeft het Amerikaanse hooggerechtshof gevraagd het verzamelen van de metadata van miljoenen Amerikaanse telefoons te staken. “Dat is niet overeenkomstig de bevoegdheid die het Congres de FISC (geheime rechtbank die het verzamelen van de metadata door de NSA goedkeurde; as) heeft verleend”, stelt de organisatie in een petitie (.pdf). Inmiddels heeft een federale rechter in San Fransisco bepaald dat de overheid niet louter met het argument ‘staatsgeheim’ een rechtszaak kan blokkeren. In die zaak was de overheid gedaagd dat het telefoonmaatschappij AT&T toestond telefoongegevens aan de NSA door te sluizen. Die zaak loopt al vanaf 2008 en komt nog een staartje aan.
Dit verzoek van EPIC is een van een aantal juridische pogingen het verzamelen van telefoongegevens stop te zetten. Bij lagere rechtbanken zijn twee andere zaken aangespannen tegen de overheid, zo meldt het webblad Wired. Een daarvan is van Larry Klayman, oud voorzitter van de burgerorganisatie Judicial Watch. Volgens Klayman heeft de overheid illegaal gegevens van zijn telefoonabonnement bij Verizon verzameld. De Amerikaanse Unie voor Burgervrijheden (ACRU) heeft ook een rechtszaak aangespannen, aangezien werknemers van de organisatie klanten van Verizon zijn.
Wired schat in dat deze rechtszaken vrij kansloos zijn. Vorig jaar bepaalde een federaal hof van beroep dat de overheid communicatie van Amerikanen mag bespioneren zonder dat dat strafbaar gesteld kan worden. Dat zou nooit de bedoeling van het Congres zijn geweest, zo was de interpretatie van de rechters. Ook in andere zaken beslisten rechtbanken dat de overheid straffeloos haar burgers mag bespioneren.
De alerte organisatie EFF daagde telecom-aanbieder AT&T voor het gerecht, omdat die gegevens zou hebben doorgesluisd naar de NSA. Het Congres verleende AT&T echter vrijwaring, omdat die onderneming de NSA, en dus de nationale veiligheid, alleen maar hielp. Vervolgens klaagde de EFF de overheid aan. Die zaak loopt nog bij een federale rechtbank in San Francisco. Inmiddels heeft de rechter gesproken. Die bepaalde dat de regering zich niet kan verschuilen achter het argument ‘staatsgeheimen’ om rechtszaken te blokkeren. Toch kreeg de EEF niet het groene licht om de overheid te dagen in dit langelopende proces (loopt vanaf 2008). Het beroep op staatsgeheimen wordt door Amerikaanse rechters nogal routineus gehonoreerd, schrijft Wired. Toch besliste de rechter dat de FISA, de wet die het verzamelen van telefoongegevens door de NSA sanctioneert, in veel gevallen niet toestaat dat de overheid wordt vervolgd. Ondanks dat de EEF zijn zin niet gekregen heeft is de organisatie toch blij met de uitspraak van rechter Jeffrey White. “Dat is geweldig. Dit was de kern van de verdediging van de overheid”. zei een EEF-woordvoerder.
Bron: Wired