Slimtels (smartphones) zijn een gewild doelwit voor onverlaten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de gaten die apps vaak in het beveiligingssysteem van het mobieltje kunnen slaan. Het doel van de ‘inbreker’ kan commercieel zijn, maar ernstiger drijfveren zijn goed denkbaar. Tussen maart vorig jaar en dit jaar zou de hoeveelheid kwaardaardige progjes (malware) met ruim 600% zijn toegenomen, zo stelt het Amerikaanse bedrijf. Er zouden nu zo’n 276 259 kwaardaardige appjes in omloop zijn. Dat klinkt opmerkelijk exact, overigens.
Vooral Googles besturingssysteem Android wordt zwaar getroffen. Het overgrote deel van de aanvallen (92%) gaat om dit besturingssysteem, maar dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat dat zo populair is (tweederde van de markt in 2012). Het bewijst, volgens het Amerikaanse bedrijf, dat de beveiliging van Android allesbehalve waterdicht, maar ook ander besturingssystemen hebben zo hun kwetsbaarheden.
Het is de meeste aanvallers om geld te doen. Malefide bedrijven proberen via appjes gebruikers geld af te troggelen voor niet bestaande diensten. Ze incasseren en maken zich vervolgens onvindbaar. Vaak wordt de gebruiker overgehaald via een sms-je of e-mail een toepassing bij te werken, waarmee hij de webboef zijn kans geeft. Het merendeel van dit soort aanvallen vindt zijn oorsprong in Rusland en China.
Juniper constateert dat de kwaadaardige toepassingen ook steeds vernuftiger in elkaar steken, waardoor steeds handiger naar informatie kan worden gevist. Veel werknemers hebben toegang tot het netwerk van hun baas via hun slimtel. Dat geeft cyberboeven de kans via de telefoon in het netwerk in te breken. Volgens Juniper zouden er al vele digitale inbraken op die manier zijn gepleegd. Het bedrijf verwacht dat dat aantal nog wel zal stijgen, zo noteert Le Monde
Bron: Le Monde