Camerasysteem volgt mensen

Big brother in het verzorgingstehuis Een onderzoeksgroep aan de Amerikaanse Carnegie Mellon-universiteit heeft een camera(analyse)systeem ontwikkeld, dat het doen en laten van 13 verschillende mensen in een gebouw kan volgen. Het zou voor het eerst zijn dat een camera-analysesysteem daartoe in staat is, zo meldt Eurekalert. Het gaat dus niet om het camerasysteem zelf, maar om een manier om mensen op de camerabeelden te volgen. Het camerasysteem zelf bestond uit 15 camera’s, waarmee in 2005 opnamen zijn gemaakt.
Om dat voor elkaar te krijgen hebben onderzoekers, onder aanvoering van Alexander Hauptmann, een aantal technieken in het analysesysteem gecombineerd, waarvan gezichtsherkenning de belangrijkste is. Daardoor kon het systeem het individu 88% van de tijd binnen 1 m van de werkelijke plek traceren.
De onderzoekers hebben met hun vinding het beste voor. “Ons doel is niet Big Brother te spelen, maar een systeem te maken om verzorgers te waarschuwen bij veranderd gedrag van patiënten”, zegt Hauptmann. Maar natuurlijk gaan bij zo’n systeem ook de gedachten uit naar vliegvelden en andere openbare plaatsen. Eurekalert verwijst maar weer eens naar de bomaanslag bij de marathonfinish in Boston of de bomaanslagen in Londen in 2005. Met bestaande camerasystemen kunnen mensen alleen maar ‘handmatig’ worden gevolgd, laat Hauptmann weten.
Het analysesysteem is mede ontwikkeld in samenwerking het de gezamenlijke Amerikaanse gezondheidsinstituten van de overheid (NHI). Een eitje, dacht Hauptmann, maar dat bleek het in 2005 gestarte onderzoek allesbehalve. Volgen op basis van de kleur van de kleding lijkt voor de hand te liggen, maar dat werkt niet door de verschillende belichting op verschillende locaties. Gezichtsherkenning werkt perfect, maar daarbij is weer het probleem dat maar in 10% van de videobeelden een gezicht is te herkennen. Dus werd het een combinatie van zaken.
Het project is nog niet afgerond. Het systeem is nog wat kortademig. De geanalyseerde cameraopnames uit 2005 duurden slechts 6 minuten en het ging, zoals aangegeven, om een analyse achteraf. Dat moet direct worden. Het moeilijkste zal waarschijnlijk zijn om het camera-analysesysteem zo ver te brengen dat het de privesfeer van de bewaakte respecteert, zoals de onderzoekers zeggen te willen.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.