VS hebben bijzonder veel ‘kraakboter’ op het hoofd

Recentelijk hebben de VS China herhaalde malen beschuldigd digitaal in te hebben gebroken bij een groot aantal Amerikaanse bedrijven en overheidsorganisaties. Nu blijkt uit een publicatie in de Engelstalige South China Morning Post, dat de VS herhaalde malen hebben ingebroken bij Chinese bedrijven en instellingen. Dat blijkt uit gegevens die de krant heeft gekregen van klokkenluider Edward Snowden. Wat de Amerikaanse veiligheidsdiensten op het Chinese web hebben uitgespookt kon de krant nog niet precies vertellen omdat die de informatie van Snowden eerst nog wil controleren. Het probleem is alleen dat de gegevens niet kunnen worden geverifieerd.
Zoals het er nu naar uitziet heeft de NSA uitsluitend ingebroken bij burgers en instellingen (zoals de universiteit van Hongkong) en niet bij militaire instellingen. Het gaat om webinbraken gedurende de afgelopen vier jaar. Het blijkt uit de documenten dat de NSA vrij succesvol was bij het kraken: bij driekwart van de belaagde computers slaagde de inbraak. “Ik weet niet wat ze precies zochten”, zei Snowden tegen de krant. “Ik weet alleen dat het zonder toestemming gebeurde en dat ze daarmee de wet overtraden. Chinese betogers ondersteunen Snowdens actie
Ondertussen is de FBI een strafonderzoek tegen Snowden begonnen. FBI-directeur Robert Mueller zei tegen de Congrescommissie voor juridische zaken: “Deze onthullingen hebben aanzienlijke schade toegebracht aan ons land en aan onze veiligheid. We doen er alles aan om de persoon (=Snowden; as) verantwoordelijk te stellen voor die onthullingen.” Amerikaanse en Hongkong-advocaten zouden al tientallen zaken hebben gevonden waaraan Snowden zich schuldig zou hebben gemaakt. Een formele aanklacht is een eerste stap naar het verzoek om uitlevering van Snowden.

Bron: Le Monde (foto Le Monde)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.