Het coronavirus helpt Grote Broer (niet?)

Mondkapjescontrole

Mondkapjescontrole met bewakingscamera’s in Frankrijk (afb: Futura-Sciences)

Met als argument dat we er alles aan moeten doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan grijpen overheden steeds vaker naar middelen die ons recht op privésfeer aantasten. Veel landen willen contacttoepassingen inzetten om die verspreiding in kaart te (kunnen) brengen. Ook worden allerlei al of niet ‘slimme’ technische systemen ingezet om de temperatuur van mensen onderweg te meten, of om te zien, zoals in Frankrijk, of mensen die met het openbaar vervoer gaan wel mondkapjes dragen. In India, maar vast niet alleen daar, worden droons ingezet om te controleren of mensen wel genoeg afstand houden. En dan te bedenken dat het voorkomen van de virusverspreiding de groepsimmuniteit op de lange baan schuift…
In Frankrijk wordt de wekenlange opsluiting zoetjesaan versoepeld. Net als in Nederland en België moet je daar in het ov een mondkapje dragen. Twee weken geleden meldde de burgemeester van Cannes er trots op te zijn dat 74% van de Cannezen een mondkapje draagt op de drie belangrijkste markten in de stad. Hoe wist ie dat? De bewakingscamera’s in die stad hebben sedert 23 april de mogelijkheid mondkapjes bij mensen te herkennen en of ze de neus en de mond bedekken. Een faciliteit waar ook de plaatselijke busdienst gebruik van maakt.
Dat systeem is ontwikkeld door het Franse bedrijf Datakalab, dat zich toelegt op kunstmatige intelligentie, meldt Futura-Sciences trots. Het Parijse ov-bedrijf RATP gaat met dat mondkapjessysteem proefdraaien op een van metrostations, Châtelet, waar dagelijks honderdduizenden mensen gebruik van maken. Vanaf vandaag is de opsluiting daar versoepeld. Er zijn in  station- Châtelet zes camera’s geplaatst om te controleren/registreren of iedereen een mondkapje draagt.

Slechts registratie

Het gaat RATP er niet om om voor agentje te spelen of om mensen zonder mondkap de toegang te ontzeggen maar alleen om de statistieken, zegt het bedrijf in Le Monde. Volgens Datakalab worden de videobeelden niet bewaard. Ook zou er geen mogelijkheid tot persoonsherkenning zijn. Het experiment zou aan de Europese privacyregels (AVG) voldoen.

In Cannes worden de gegevens doorgegeven aan de gemeente. Daar kunnen ze dan beslissen of ze mensen naar plaatsen sturen waar weinig mondkapjes worden gedragen om daar wat aan te doen. Dat zal bij de metro lastig zijn. Misschien dat daar mensen worden neergezet die mondkapjes uitdelen…?

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.