Ook EU-man vraagt om middelen tegen versleuteling

Gilles de Kerchove

De Europese terroristenjager Gilles de Kerchove (afb: WikiMedia Commons)

Gilles de Kerchove is de antiterreurcoördinator van de Europese Unie. Hij zou graag willen dat techbedrijven gedwongen kunnen worden om versleutelde informatie van verdachten te decoderen.
Europa lijkt nog steeds een net stukje van de wereld, maar dat imago (?) brokkelt gaandeweg steeds verder af. In de paniek van de coronacrisis lijkt Europa het steeds wat minder nauw te nemen met je privacy en terroristische aanslagen hebben de mogelijkheden van de Europese veiligheidsdiensten steeds verder uitgebreid.
Al jaren roepen de opsporingsdiensten in VS dat de techbedrijven hun versleuteling ’toegankelijk’ moeten maken via achterdeurtjes, maar de techbedrijven stellen dat die achterdeurtjes dan ook door handige derden kunnen worden misbruikt. Vooralsnog heeft, bijvoorbeeld, Apple zijn poot stijf gehouden, maar nu begint een terroristenjager in Europa ook op die trom te roeren.

Ministerraad

Overigens schijnt De Kerckhove al in 2015 aan de bel getrokken te hebben. Ook hij kwam met het idee van moedwillige achterdeurtjes in de versleuteling, maar nu heeft hij de gezamenlijke EU-ministers voor justitie aangeschreven om daar zo snel mogelijk werk van te maken. Hij wijst daarin onder meer op plannen van Facebook om meer versleuteling te gaan toepassen, op het internet-der-dingen en op de aanleg van het 5G-netwerk. Waarom hij wijst op internet-der-dingen is mij onduidelijk, want het lijkt er op dat een beetje e-kraker daar nu al ruimschoots mensen kan bespioneren. Ik hoop dat de ministerraad van de EU in deze wijzer is dan onze terroristenjager

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.