Hoe Google en Apple je volgen in coronasoap

Locatiegegevens Apple van België

Locatiegegevens Apple van België (afb: apple.com)

In sommige landen werden mensen opgesloten in hun huis en mogen ze dat bij hoge uitzondering verlaten. Andere landen, waaronder Nederland en Zweden verzochten mensen bepaalde regels in acht te nemen, maar legden niks op. Het schijnt dat Apple en Google hebben samengewerkt om overheden de mogelijkheid te geven via telefoons te kunnen controleren of mensen zich daaraan houden.
Als je een Android (Google) of iPhone bij je hebt (veel echte alternatieven zijn er niet meer), word je constant in de gaten gehouden. Wist je dat je in de buurt van een goed restaurant bent? Apple en Google hebben nu die locatiekennis ingezet om overheden de mogelijkheid te geven om te controleren of mensen zich aan de verordende opsluiting houden.
De versie van Apple is al gelanceerd. Google lag wat achter, maar is inmiddels ook zo ver om bij te houden wie waar heen gaat. Beide massavolgsystemen gebruiken de locatiegegevens van telefoons om het reisgedrag van de bezitters in kaart te brengen.

De versie van Apple geeft van diverse landen de geanonimiseerde mobiliteitsgegevens. Daar blijkt, bijvoorbeeld , uit dat in België de routeverzoeken via Apple Maps sedert januari stevig zijn gedaald. Ook in Nederland is iets soortgelijks gebeurd, hoewel het regime daar veel minder streng was/is dan bij de zuiderburen. Bij Google ziet het er wat minder gelikt uit. Je krijgt een pdf-bestand van het gebied dat je hebt ingetikt met de ontwikkeling van diverse reisbestemmingen zoals apotheek, werk of woning.

Deel van het plaatje

Wat je ziet is echter slechts een deel van het plaatje. Mensen die te voet gaan hebben meestal minder behoefte aan een route omdat ze die al kennen. ’s Winters blijven de mensen ook vaker binnen. Als je wilt weten of ook jouw verplaatsingen zijn meegenomen dan is het antwoord volgens Wired vaak: Ja. Apple en Google, die twee goedzakken, benadrukken dat deze mogelijkheid op geen enkele wijze je privacy aantast. Vandaar ook dat dit Frankrijk niet ver genoeg gaat en, vooral, Apple vraagt de eigen privacyregels te schenden.

Je kunt op je telefoon zien welke toepassingen gebruik maken van de locatiegegevens. Je kunt die voor alles afzetten, maar dan werkt je fietsapp niet meer, om maar wat te noemen en kun je je verloren telefoon ook niet meer lokaliseren. Laat je die mogelijkheid aan staan, dan leg je ziel en locatie bij Apple en Google of welke app ook gebruik maakt van je locatiegegevens.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.