VN-ers zouden maandenlang digitaal bespioneerd zijn

VN-vlagVN-ers maar ook medewerkers van het Internationale Rode Kruis en andere internationale organisaties zouden volgens het webbeveiligingsbedrijf Lookout in San Francisco het slachtoffer geweest zijn van een gerichte digitale spionagecampagne. De aanvallers gingen onder meer op zoek naar toegangscodes via de welbekende hengeltruc. Ook denktanks en wetenschapsorganisaties zouden tot de doelwitten hebben behoord. Die campagne zou zeker al tien maanden aan de gang zijn. Wie er achter de campagne zit kon het bedrijf niet zeggen. Er zijn vermoedens dat Noord-Korea er mee te maken heeft.
De aanvallers maakten daarbij gebruik van de diensten van het bedrijf Shinjiru dat gebruikers tegen anonimiteit op het wereldwijde web biedt, zegt Jeremy Richards van Lookout.
De Lookout-onderzoekers ontdekte nepversies van webstekken die zich voordeden als VN-webpagina’s opgezet door de aanvallers in de hoop en verwachting mensen hun toegangscodes te ontfutselen. Al die neppers werden geherbergd in Maleisië. Outlook heeft de betrokken bedrijven op de hoogte gebracht.
Nadat ze toegangscodes van een medewerker hadden grasduinden de aanvallers in de e-post van hun slachtoffer om meer slachtoffers te zoeken en die op hun beurt te ‘besmetten’. De onderzoekers zeggen er niet in geslaagd te zijn kopieën van de door de aanvallers gebruikte hengelberichten te achterhalen.

Nooord-Korea

Twee documenten die ze wel vonden zouden enige aanwijzingen bevatten wie of wat er achter deze spionagecampagne zit(ten). Beide documenten werden automatisch verstuurd naar mensen die in de hengeltruc van nepwebstekken waren gestonken. Die waren bedoeld voor de internationale gemeenschap in Pyonyang, de hoofdstad van Noord-Korea, stelt Richards.
Een document moest lijken als als afkomstig van de Roemeense ambassade; een uitnodiging om Europadag op 9 mei mee te vieren. Het andere moest de schijn wekken van de Zuid-Koreaanse Yonsei-unuiversiteit te komen; een uitnodiging voor een bijeenkomst van Noord-Korea-waarnemers.
De Lookout-onderzoekers kwamen op het spoor van de spionagecampagne door hun routinespeurtochten op het wereldwijde web op zoek naar ongewone en wellicht kwalijke activiteiten. Desalniettemin zou die campagne al tien jaar aan de gang zijn.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.