Tim Berners-Lee gaat verder met redden web

Tim-Berners-Lee

Tim Berners-Lee:…webcontract

Tim Berners-Lee, vaak aangeduid als (een van) de uitvinder van het wereldwijde web, heeft al herhaalde malen zijn zorg over de toekomst van ‘zijn’ geesteskind uitgesproken.  In november pleitte hij voor een wereldwijd webcontract. Inmiddels heeft hij een concept van dat contract gereed en hij wil ook jouw inbreng over hoe verder te gaan.
Ooit was het web een vrolijke boel waar alles gratis op je bord terecht kwam. Tegenwoordig is internet een wildebomenbos dat ook door de misdaad en door veiligheidsdiensten is ontdekt, terwijl steeds meer hele en halve dictaturen de vrije toegang tot het wereldwijde web afknijpen onder allerlei smoezen om maar te zwijgen van al die bedrijven die op zoek zijn naar je behoeftes en gegevens. Berners-Lee hoopt op steun voor zijn initiatief om het web te beschermen en te verbeteren tegen al dat voortwoekerende ongerief.
Van het begin af aan is het zijn bedoeling geweest de handen ineen te slaan. Hij denkt dan aan overheden, bedrijven en en simpele zielen zoals jij en ik, maar die hoeven niet met de armen over elkaar gaan afwachten. Hij verwacht van die belanghebbenden ook een eigen bijdrage.

Toegankelijheid

Een belangrijk thema voor Berners-Lee is de toegankelijkheid. Overheden zouden daarvoor borg moeten staan. Het probleem is alleen dat veel overheden daar weinig baat bij (denken te) hebben. Ook privacy is voor Berners-Lee wezenlijk, maar de overheid (ook in democratische landen) verzint steeds meer mogelijkheden om je privésfeer te bruuskeren. Bedrijven zouden moeten nadenken over hoe ze buitengesloten groepen kunnen benaderen, vindt Berners-Lee, maar bedrijven zijn vooral geïnteresseerd in inkomsten, in klanten en gegevens over (mogelijke) klanten.
Burgers kunnen hun bijdragen leveren door inhoud te leveren, maar ook door het vormen van sterke gemeenschappen die opkomen voor de burgerlijke rechten en menselijke waardigheid, die vechten voor een wereldwijd open web, stelt de initiator.
Als je ideeën hebt het contract te verbeteren, ga dan naar de webstek van Lee’s Web Foundation en doe je ding. Het aardige is dat je die stek ook in het Nederlands (en vele andere talen) kunt lezen.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.