Google houdt grote schoonmaak onder Androidtoeps

Androidtelefoons besmet met HummingBadGoogle heeft grote schoonmaak gehouden in zijn winkel. Het bedrijf heeft zo’n 1300 toepassingen uit het assortiment gegooid die zich zonder toestemming van de gebruiker toegang verschaften tot diens persoonlijke gegevens of het doen en laten van de gebruiker bespioneerden.
Avast, maker van antivirusprogs had de webreus daarvoor gewaarschuwd en Google reageerde snel. Volgens Avast bespioneerden ten minste zeven programma’s het doen en laten van de telefooneigenaars. Dat deden ze zonder dat ze daar toestemming voor hadden. Het ging om zaken al belgeschiedenis, inhoud van sms-berichten en de routes die de telefoon aflegde. Gebruikers die hun telefoon hadden geroot (? geen idee wat dat is) om supergebruikertoegang te krijgen waren extra kwetsbaar, omdat daarbij ook de berichten in WhastApp en Viber onderschept konden worden.
Het ging om toeps als Track Employees Check Work Phone online Spy Free Klinkt ook heel verdacht), Spy Kids Tracker (idem), Phone Cell Tracker, Mobile Tracking, Spy Tracker, SMS Tracker en Employee Work Spy (dan hoef je toch al niet meer?). Die toepassingen zijn meer dan 130 000 keer opgehaald.  Volgens Nikolaos Chrysaidos van Avast zijn dat zeer kwalijke toepassingen die aanzetten tot misdadig gedrag, geen respect hebben voor privacy en niet in de winkel van Google thuishoren. Kennelijk is de winkelbeheerder nogal slordig met wat ie in huis haalt en etaleert..

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.