Vooral jonge internetters slachtoffer webboeven

WebmisdaadZo’n 1,2 miljoen Nederlanders zouden vorig jaar het slachtoffer zijn geweest van een vorm van digitale criminaliteit. Fraude bij webaankopen komt het meest voor en vooral jongeren lopen risico, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Maar liefst 15% van de rond 38 000 ondervraagden zou volgens dit onderzoek zijn opgebeld door iemand die zich uitgaf voor Microsoft-medewerker die mededeelde dat er iets mis wat met zijnhaar computer. Slechts eenhonderdste deel daarvan ging daar op in ten koste van financieel verlies.
Het vaakst worden slachtoffers opgelicht. Ze bestellen en betalen via het web zaken die niet geleverd worden. Het hengelen naar bankgegevens waarna de bijgaande rekeningen worden geplunderd is ook vrij populair. Verbazingwekkend is dat er altijd weer mensen in die hengelberichten tippelen. Ook mensen geld afhandig maken door ze naar dure betaalnummers te laten terugbellen schijnt erg in trek te zijn bij webboeven.
In vergelijking met deze vermogensdelicten komen andere vormen van webmisdaad wat minder vaak voor. We praten dan over bedreiging, lastigvallen, digitaal inbreken of identiteitsdiefstal en dergelijke.

De groep jonge internetters (tussen 12 en 25) is procentueel gezien het vaakst slachtoffer met 12% (tegenover 8,5% voor alle ondervraagden). Dat is natuurlijk niet toevallig wel de leeftijdscategorie die het wereldwijde web het intensiefst gebruikt.

Bronnen: CBS, de Volkskant
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.