Lek in opladers E-auto’ s

Opladen E-auto

Opladen E-auto. Houd het simpel.

Onderzoekers van het beveiligingsbedrijf Kaspperksy hebben een digitaal lek ontdekt in oplaadsystemen van elektrische voertuigen. Via dat lek zou een onverlaat de eigenaar aanzienlijke schade kunnen berokkenen, zo stelt het bedrijf.Het zou natuurlijk het eenvoudigst zijn als een oplader alleen dat doet waar dat ding voor bedoeld is, maar dat schijnt in deze tijd onmogelijk te zijn. Fabrikanten van die systemen willen zich van de concurrentie onderscheiden door allerlei ‘slimmigheden’, die bij nadere beschouwing vaak erg dom blijken. Een van die ‘handigheidjes’ is opladers die van afstand te bedienen zijn. Kaspersky bekeek het systeem ChargePoint.
De Kasperskyonderzoekers konden als ze toegang tot dat systeem kregen dat simpel manipuleren. Ze hoefden daarvoor alleen maar toegang tot het wifi-netwerk te krijgen dat voor de communicatie met het laadstation zorgt. De beveiliging daarvan laat, zoals nog steeds te vaak bij dingen die aan het web gehangen worden, veel te wensen over, aldus de onderzoekers. Via die toegang konden ze het opladen stoppen en dat is natuurlijk pech voor de eigenaar die de volgende dag lui in zijn E-mobiel stapt, maar nog niet echt levensbedreigend.

Brandgevaar

Dat lijkt meer op een praktische grap. Minder aardig was dat de onderzoekers ook de stroomtoevoer naar de auto konden maximaliseren, waardoor mogelijk niet alleen de woning zonder stroom zou komen te zitten, maar waardoor de kabels ook zo heet zouden worden dat ze in de brand zouden kunnen vliegen. De fabrikant zou inmiddels een (digitale) pleister hebben gemaakt om het lek te dichten.
Hoewel de onderzoekers slechts een systeem hebben doorgelicht, stellen ze dat het heel waarschijnlijk is dat ook andere opladers soortgelijke kwetsbaarheden bevatten. Hou het simpel, lijkt ook hier de oplossing. Waarom moet alles tegenwoordig altijd verbonden zijn terwijl de functie van zo’n apparaat dat niet vereist? Wees op je hoede als je ergens ‘slim’ ziet staan of ‘smart’ (dat in het Nederlands verdriet betekent).

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.