Verdachte gearresteerd voor kraak gegevens Duitse politici

Rijksdag

De Rijksdag in Berlijn, zetel van het Duitse parlement

De Duitse politie heeft een 20-jarige verdachte gearresteerd voor het openbaar maken van informatie van Duitse politici en andere sterren. Hij heeft schuld bekend en zegt dat er geen medeplichtigen zijn.
De verdachte is aangehouden en ondervraagd, maar ook weer vrijgelaten omdat er geen wettelijke gronden zouden zijn hem langer vast te houden. Volgens politiebronnen zou de man hebben gehandeld uit onvrede over uitspraken van politici, journalisten en andere openbare figuren. Hij zou nog bij zijn ouders wonen en naar school gaan.
Het zou gaan om gegevens van bijna 1000 bekende Duitsers. In de meeste gevallen ging het om simpele contactgegevens, maar van rond 60 mensen werden ook andere gegevens gepubliceerd. Het bleek dat informatie van politici van alle politieke partijen is verspreid, behalve van die van de extreem-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD).

Kritiek

Er was veel kritiek hoe de Duitse autoriteiten de gegevensdiefstal hebben behandeld, weken voor het nieuws begin januari naar buiten kwam. De eerste gestolen informatie werd al voor kerst verspreid via een twitterprofiel dat inmiddels is geblokkeerd. De Duitse autoriteiten werden al begin december door een parlementslid verwittigd dat er iets aan de hand was met zijn e-mail en sociale-mediaprofielen, maar dat kreeg te horen dat het een ‘losse flodder’ zou zijn.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.