Antwerpse politie introduceert webstek Shield tegen terrorisme

antiterrorismeplatform Shield in Antwerpen

Presentatie van Shield, Links Muyters, midden De Wever (afb: De Standaard)

De Antwerpse korpschef Serge Muyters heeft samen met een delegatie van de New Yorkse politie en burgemeester Bart De Wever (N-VA)  een veiligheidsnetwerk gepresenteerd met als doel het terrorisme in te dammen.  Het netwerk, Shield, heeft als motto het terrorisme te bestrijden door informatie te ‘delen’. De Antwerpse politie is het eerste politiekorps na New York dat gebruik maakt van Shield (=schild).
Dee bedoeling van het project is dat de opsporingsautoriteiten gaan samenwerken met bedrijven ‘om de bestaande informatiestroom te optimaliseren’, meldt dagblad De Standaard. Shield verzamelt veiligheidsinformatie uit openbare bronnen, met als doel bedrijven bewust te maken van veiligheidsrisico’s. Shield is met name bedoeld bedrijven te wijzen op het fenomeen terrorisme. Via Shield wil de politie in Antwerpen ook informatie verstrekken voor evenementen met een verhoogd veiligheidsrisico.
Je kunt je ook aanmelden voor toegang tot meer informatie, maar dan volgt er eerst een doorlichting. Als je door de ballotage komt kun je ook zelf informatie insturen. Ik zie het scenario al voor me waarbij een terroristische groep er in slaagt allerlei verwarrende informatie via Shield te verspreiden. De Wever denkt Shield ook te kunnen gebruiken in de strijd tegen narcotica. Het systeem is niet bedoeld voor burgers.

Aanschrijven

Zo’n 5000 bedrijven zullen worden aangeschreven om deel te nemen aan het nieuwe systeem. In New York hebben ook journalisten toegang tot Shield. Volgens korpchef Muyters valt het systeem prima met de huidige bezetting in te passen. De afdeling Intel, die zich met Shield zal gaan bezighouden, heeft inmiddels zo’n 40 medewerkers. Nu al zouden er al heel wat tips binnenkomen via, onder meer, de Blauwe Lijn. In 2016 kwamen er zo’n 14 000 tips binnen bij de Antwerpse politie. Shield kreeg meteen bij de introductie al te maken met een webaanval, die, naar verluidt, kon worden afgeslagen. Dat zal vast niet de laatste zijn.

Bron: De Standaard</em>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.