Google lijkt ernst te maken met webfilter voor dictatoriaal China

Google-logoOndanks verzet van zijn eigen medewerkers lijkt het er op dat Google stug doorgaat met het bouwen van een zoekmachine die te gebruiken is in dictatoriale landen zoals China. De Chinese markt is hoogst aantrekkelijk voor de webreus, maar China wenst zich te beschermen tegen de ‘mondigheid’ van zijn burgers. Ook vindt een dictatuur als China het niet gewenst dat haar burgers kennis kunnen nemen van alles wat er zo speelt op het wereldwijde web en in de wereld. Het bouwen van de stevig verminkte zoekmachine, het project zou de naam Dragonfly (libelle) dragen, is bedoeld voor Android-telefoons. Die zouden dan via een Chinese Googlezoekactie niks te weten komen over zaken als vrije meningsuiting, democratie, mensenrechten en vreedzaam protest. Ook zouden de zoekacties direct worden gekoppeld aan het desbetreffende telefoonnummer, waardoor het voor de Chinese autoriteiten simpel wordt eventuele ‘overtreders’ in de kraag te vatten.

“Dat is uit het oogpunt van privacy nogal kwalijk”, zegt Cynthia Wong van Human Rights Watch. “Dat maakt het voor de autoriteiten nog makkelijker mensen te volgen en dossiers over ze aan te leggen en voor mensen moeilijker om buiten beeld van de nieuwsgierige overheid te blijven.”  Die ’telefoonkoppeling’ zou onderdeel uitmaken van de afspraken tussen Google en China. De zwarte lijst met verboden begrippen valt in de Chinese vorm van de Google simpelweg uit te breiden.
Werknemers van Google stellen dat het zelfs mogelijk wordt om weer- en milieuwaarnemingen aan te passen. De Chinese overheid heeft er een handje van om dat soort gegevens te vervalsen als die de partijleiding niet bevallen. Die mogelijkheid zou er volgens een bron van the Intercept zelfs standaard zijn ingebouwd, zodat de zon in China altijd schijnt, tenzij enige regen gewenst is, en de lucht overal schoon en fris is.

Druk

Intussen wordt er steeds meer druk uitgeoefend op Google het project te staken. Donderdag schreven zestien Amerikaanse politici Googlebaas Sundar Pichai een brief waarin zij hun zorgen uiten over het project. Een voormalig wetenschappelijk medewerker van Google, Jack Poulson, zou een van de vijf medewerkers zijn geweest die bij Google hun ontslag hebben genomen vanwege Dragonfly. “Capituleren voor censuur en onderdrukking in ruil voor toegang tot de Chinese markt is een verloochening van onze waarden en een verzwakking van onze onderhandelingspositie tegenover regeringen over de hele wereld, schreef Poulson in zijn ontslagbrief.

Bron: the Intercept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.