China lijkt ook Skype de deur te wijzen

Logo's Youtube WhatsApp Skype op telefoonChina is de laatste jaren driftig bezig het immense land elektronisch van de buitenwereld af te sluiten. Met redelijk succes, want het wordt daar steeds moeilijker informatie van buiten China binnen te halen, maar ook de sociale media worden steeds scherper in de gaten gehouden. Nu lijkt het er op of Skype het volgende slachtoffer is. Die webtelefoondienst kun je tenminste niet meer binnenhalen van webstekken waarvan dat tot nu toe wel kon, inclusief van die van Apple in China. Bedrijven, het is bekend, buigen altijd netjes met de machthebbers mee om hun winst niet in gevaar te brengen.
Een Applewoordvoerster stelt dat het bedrijf van het Chinese ministerie van openbare veiligheid de mededeling had gekregen dat een aantal webtelefoondiensten niet voldoen aan de Chinese wet. Dat besluit leidde tot een lawine aan klachten van Chinese gebruikers van Skype. De eerste tekenen dat er wat ging veranderen waren er al begin oktober.
Skype, eigendom van Microsoft, werkt nog steeds en het is nog niet duidelijk wat er verder gaat gebeuren, maar het is geen wilde gok als gesteld wordt dat diensten als die van Skype de Chinese censuur een doorn in het oog zijn.
China lijkt het ‘wereldwijde’ web al stevig in de greep te hebben en het ene na het andere sociale medium van buitenlandse origine moet er aan geloven. Onlangs werd WhatsApp in China geblokkeerd als laatste in een rij. De Chinese censoren konden niet door de versleuteling van de berichtendienst. Vandaar. Microsoft meldt dat de maatregel van Apple in China slechts tijdelijk is en dat de toepassing zo snel mogeljk weer beschikbaar zal zijn. De Apple-stek was niet de enige waar Skype verdween. Daar ging Microsoft in zijn verklaring niet verder op in.

Schijterig

Het voorval toont maar weer eens aan hoe schijterig bedrijven zijn als er vanuitPeking maar met de vinger naar ze wordt gewezen. Bedrijven knippen en buigen, want het is natuurlijk ondenkbaar van zo’n belangrijke markt als de Chinese te worden gegooid. Eerder kondigde het bedrijf al aan overeenkomstige de Chinese wet een datacentrum in China te gaan openen. Dat maakt het de Chinese autoriteiten wat makkelijker de bezitters van een iPhone in de gaten te houden (denk ik).
De Chinese overheid voert zijn isolatiepolitiek steeds verder door. Buitenlandse zenders zijn moeilijk te ontvangen, virtuele persoonlijke netwerken (vpn’s) om de censuur te omzeilen, worden op alle mogelijke manieren gedwarsboomd en bedrijven zijn zelfs gedwongen de speeltijd te limiteren van videospelletjes voor kinderen (wat waarschijnlijk eerder opvoedkundig bedoeld is dan als censuur). Het geeft maar aan hoe lang de arm van de Chinese censuur is. Bedrijven uit andere democratieën zijn overigens geen haar beter dan Apple. De Chinese bedrijven heeft Xi Jinping al in zijn zak.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.