Ki maakt het ook webcriminelen makkelijker

Kunstmatige intelligentieKunstmatige intelligentie (ki) schijnt eindelijk na dertig jaar vorderingen te maken. Dat brengt echter ook tegenkrachten in stelling, die, niet geheel zonder reden, vrezen dat ki de mens zal overvleugelen en de baas zal gaan spelen. Er zit nog een andere kant aan de zaak: misbruik. Zoals je een mes kunt gebruiken om je brood te snijden kun je dat ook gebruiken om iemand te doden. Ook de onderwereld kan de vorderingen van ki wel gebruiken.

Stel dat je wordt opgebeld door je moeder die haar pincode kwijt is. Het is je moeder echter niet maar de stem is een product van ki die uit de computer komt. Het schijnt nog niet mogelijk te zijn, maar dat zal niet lang meer duren. Natuurlijk geef je haar de pincode.

‘Wereldkampioen’ go DeepMind van Alphabet (moedermaatschappij van Google) kondigde aan een programma gemaakt te hebben waarmee de menselijke stem vrij natuurgetrouw is na te bootsen. Waarom, is me een raadsel. Grappig is dat aan de andere kant kunstmatige intelligentie, zelflerende systemen en patroonherkenning de veiligheid op het web zouden moeten vergroten.
Zoals ki kan helpen de webgebruiker meer veiligheid te geven, kan ki ook de misdadiger goede diensten bewijzen. “Mensen begrijpen niet dat de webmisdaad geautomatiseerd zal worden en daarmee exponentieel zal toenemen”, zegt politieadviseur Marc Goodman, schrijver van het boek ‘Future Crimes’. “Dit gaat niet over e-kraker in een kelder.”
De Amerikaanse inlichtingenpaus James Clapper sloeg eerder dit jaar al alarm. In zijn jaarlijkse veiligheidsoverzicht stelde hij dat ki sommige dingen eenvoudiger zou kunnen maken, maar ook de kwetsbaarheden van het wereldwijde web zal vergroten. De webaanvallen worden steeds verfijnder. Computers worden gekaapt en bevrijd tegen betaling van losgeld, botnetwerken maken internet onveilig met massa-aanvallen, installaties worden lamgelegd, banken bestolen.
Je zou kunnen zeggen dat de huidige middelen voor de webboeven nog vrij simpel zijn, maar met behulp van ki kan daar snel verandering in komen. Daarbij zijn allerlei toepassingen van ki voor de criminelen bruikbaar: stem- en patroonherkenning, spraaksynthese het begrijpen van menselijke taal. Het schijnt dat computers al bijna net zo goed menselijke taal begrijpen als mensen zelf.

Vijf jaar

Er zijn mensen die beweren dat de onderwereld al vijf jaar bezig is met ki. Dat zou te zien zijn aan het slechten van barrières om machine van mens te onderscheiden zoals de bekende captchatest. Die is pas in 2003 verzonnen bij wijze van Turing-test (daarbij moeten mensen computers van mensen onderscheiden) om mensen van machines te scheiden. Het is inmiddels verstandig regelmatig van captchatest te veranderen.

Criminelen misbruiken nu al de goede menselijke eigenschappen zoals vertrouwen en hulpvaardigheid om te stelen en te bespioneren (net zo als inlichtingendiensten, overigens). Ki zou die klus nog makkelijker maken, zoals het nabootsen van de stem van je moeder die haar pincode kwijt is.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.