“Juist overheden gevaar voor persvrijheid”

Britse premier Cameron

Britse premier David Cameron

De gruwelijke moord op de medewerkers van het cartoonistenblad Charlie Hebdo heeft overal ter wereld mensen op de been gebracht om pal te staan voor de vrijheid van meningsuiting. Ook regeringsleiders hebben zich niet onbetuigd gelaten en op dat recht als noodzakelijk ingrediënt van de democratie gewezen. Waarom is het antwoord op dat geweld dan toch vooral maar meer bewaking, meer bespieden en afluisteren, vraagt Trevor Timm zich in the Guardian af. Die woorden van Timm zijn snel bewaarheid. Cameron kondigde op 14 januari aan meer greep op communicatietoepassingen als Whatsapp te willen hebben, zo meldt der Spiegel.
Politici strijden om voorrang bij de verdediging van de vrijheid van meningsuiting, maar op hetzelfde moment ondergraven ze hun eigen vurige pleidooien, stelt Timm. Overheden aan beide kanten van de oceaan hernieuwen hun inspanningen die ‘onverlaten’ (de, wat heet, terroristen) op het spoor te komen en dat doen ze juist door een lachertje te maken van dat door hen in de openbaarheid zo geprezen democratische goed. Inmiddels zijn de pogingen de overnieuwsgierige Amerikaanse NSA te hervormen op een dood spoor terechtgekomen (een nieuwe nederlaag van Obama).
Terrorisme leidt tot een hinderlijke bewakingsmaatschappij en politici hebben kennelijk oogkleppen op. In naam van de vrijheid wordt onze vrijheid en onze persoonlijke leefsfeer steeds verder ingeperkt. Hoe ironisch. Onmiddellijk na de aanval in Parijs beklemtoonde de Britse premier David Cameron zijn solidariteit met de verdedigers van de vrije pers, ook op het onvermijdelijke Twitter. “Je geeft geen flikker om een vrije pers”, was de directe repliek. Nog geen dag na de aanval drong de Britse geheime dienst MI5 aan op meer vrijheden. Het is onbegrijpelijk, schrijft Timm, welke mogelijkheden ze nog meer zouden moeten hebben buiten die ze nu al hebben (of gebruiken). De roemruchte Britse dienst GCHQ, de Britse pendant van NSA, schijnt zelfs gemachtigd te zijn advocaten en journalisten te bespioneren. De voormalige NSA-directeur Michael Hayden had zelfs de gore moed op tv te zeggen dat het doen en laten van de NSA tegen de achtergrond van ‘Parijs’ niet zo beangstigend meer is, ook al is er geen flinter bewijs dat al dat gespioneer ook maar één terroristische aanslag heeft voorkomen. Hayden was overigens niet de enige die aandrong op meer gespioneer. De democratie wordt beschadigd door gekken die mensen om denkbeelden en tekeningen vermoorden, maar in zijn wortels aangetast door idioten als Hayden en Cameron.
Die afluisterpraktijken van NSA, GCHQ en, zeer waarschijnlijk, ook de AIVD gaan niet alleen over de verkrachting van de persoonlijke levenssfeer, maar veel meer over de aantasting van de vrijheid, met de vrijheid van meningsuiting als eerste slachtoffer.  De rechtszaak die momenteel in de VS loopt tegen de afluisterpraktijken van NSA gaan over de aantasting van het recht op vrije meningsuiting.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.