NSA lijkt steeds meer op Jacques Clouseau

Inspecteur Clouseau

Inspecteur Clouseau

De veelvuldig en terecht gewraakte Amerikaanse veiligheidsdienst NSA doet me steeds vaker denken aan inspecteur Jacques Clouseau, de klungelige Franse speurder die werd gepersonifieerd door de inmiddels overleden acteur Peter Sellers. In tegenstelling tot de NSA had Clouseau, ondanks al zijn geklungel, nog resultaat ook, maar dat kan hij niet helpen. Hij had absoluut niet in de gaten wat er werkelijk aan de hand was, net als de NSA. De dienst is op de vingers getikt omdat die op grote schaal en vaak niet legaal gegevens heeft verzameld, maar nu een Amerikaanse organisatie (EFF) via de rechter gegevens opvraagt komt die ‘almachtige’ dienst in de problemen. Het zou ondoenlijk zijn om al die, al dan niet legaal, opgehaalde gegevens te bewaren.

Het lijkt of de NSA het overzicht helemaal kwijt is. Onze systemen zijn zo complex dat we niet kunnen voorkomen dat er gegevens gewist worden die via de rechtbank worden opgevraagd, beweert die dienst. Dan zouden allerlei computers en servers moeten worden geïsoleerd. Voldoen aan die eis zou, stelt NSA-onderdirecteur Richard Legett, ernstige gevolgen voor de nationale veiligheid zal hebben. Grappig (en ook treurig) is dat de NSA in het afgelopen jaar nauwelijks heeft kunnen verkopen wat al die miljarden hebben opgeleverd die die dienst jaarlijks verteert. Als daar naar gevraagd wordt dan verwijst de NSA onmiddellijk naar het geheime van hun operaties; alles in dienst van de veiligheid van de Amerikaanse burgers (de rest van de wereld kan de k…. krijgen).
Legett legt de Californische rechter uit dat er regelmatig gegevens gewist worden. Volgens Cindy Cohn van de EFF is dat een kwalijke zaak: “Met de geweldige hoeveelheid gegevens die de NSA verzameld heeft is het niet vreemd dat het lastig is overzicht te bewaren. Daarom vind ik het zo gevaarlijk dat ze al die gegevens in grote hoeveelheden verzamelen.”
Dit debat voor de (Californische) rechter is een beetje eigenaardig, omdat de EFF gegevens opvraagt waarvan ze wil dat die vernietigd worden. Onduidelijk is hoeveel van de gevraagde gegevens bewaard zijn gebleven. De EFF is er van overtuigd dat de NSA al gegevens vernietigd heeft. De regering redeneert dat de zaak, die in 2008 aanhangig werd gemaakt, moet worden gesloten en dat de zogeheten sectie 702-programma’s (een sectie uit de spionagewet FISA), niet gericht zijn op Amerikanen zodat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de communicatie uit de aanklacht is verkregen via deze programma’s. Het hoeft geen betoog dat de EFF de regering niet gelooft.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.