“Webmisdaad in Nederland goed voor bijna 9 miljard”

Cybermisdaadkaart 2014

De webmisdaad zou in Nederland en Duitsland relatief hoog zijn (afb: uit rapport)

Volgens een rapport van het Amerikaanse centrum voor strategische internationele studies (CSIS) en het beveiligingsbedrijf McAfee (eigendom van chipsfabrikant Intel) zou webmisdaad de webcriminelen jaarlijks € 8,8 miljard opleveren. Dan gaat het vooral om diefstal van octrooien, diefstal van andere bedrijfsgeheimen en fraude met geldtransacties en persoonsgegevens. De onderzoekers houden de schade voor Nederland op 1,5% van het bruto binnenlands product. Daarmee zou die tak van de misdaad hier te lande even groot zijn als de drugshandel. Wereldwijd zou het gaan om een bedrag tussen de 400 miljard (zo’n € 290 miljard). De opstellers erkennen dat het een zeer ruwe schatting is.

Nederland zit met die 1,5% aan de hoge kant. Duitsland is met 1,6% nog iets hoger ingeschaald. “De risico’s voor cybercriminelen zijn laag, de opbrengsten hoog”, zegt Dave Merkel van beveiligingsbedrijf FireEye. Volgens hem is 97% van de bedrijven geïnfiltreerd door cybercriminelen. “Je houdt ze niet meer buiten. Je moet accepteren dat ze binnen komen en dan bedenken hoe je je het beste kunt verdedigen.” Een mogelijke strategie is het om de tuin leiden van inbrekers met een ‘honingpot’ vol nep-bedrijfsgeheimen.
Ook diefstal van persoonsgegevens mag zich in een groeiende populariteit verheugen, hoewel het vooralsnog lastig is die gegevens te gelde te maken, maar het is slechts wachten op het succesvolle criminele verdienmodel voor dat soort gegevens. Webmisdaad vergt misschien een pietsje meer intelligentie dan de ouderwetse criminaliteit…

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.