Vorig jaar zou 45,85% van Vlaamse bedrijven slachtoffer zijn geweest van een cyberaanval. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse regering. Bij een op de tien bedrijven was zo’n aanval succesvol en werd er schade aangericht. 71% van de Vlaamse kmo’s denkt goed beschermd te zijn, aldus de Vlaamse overheidsorganisatie Vlaio.In 2024 is het aantal cyberaanvallen aanzienlijk toenemen in aantal en ernst. Het gaat onder meer om lekken van gevoelige privégegevens, diefstal van commerciële informatie of intellectuele eigendom, aanvallen die zorgen voor ontoegankelijkheid van apparatuur en webstekken, of om losgeldaanvallen. Die incidenten leiden tot financiële schade en imagoverlies voor de getroffen ondernemingen.
De CS-barometer is gebaseerd op de antwoorden van 2720 Vlaamse bedrijven, representatief volgens bedrijfsgrootte en sector van de activiteit. De resultaten vormen een belangrijke graadmeter voor het beleid rond cyberveiligheid, stelt Vlaio.
Bijna de helft van de respondenten (42,8%) zegt dat onvoldoende opleiding en bewustwording bij het personeel het grootste cyberrisico vormen. Hoewel een ruime meerderheid van de bedrijven (71%) denkt goed beschermd te zijn tegen cyberaanvallen, blijkt vooral bij kmo’s dat procedures en maatregelen vaak ontoereikend zijn.
Meer actie
Positief, stelt de Vlaio, is wel dat steeds meer ondernemingen actie ondernemen en hun IT-budget voor de bestrijding van cyberaanvallen vergroten (22% van totale IT-budget). De helft van de bedrijven gaf evenveel uit aan cyberveiligheid als in 2023, de helft meer dan in 2023.
Het lijkt er ook op dat bedrijven meer het nut van effectief cyberveiligheidsbeleid inzien (25%), al of niet op aandringen van klanten en er worden vaker externe gespecialiseerde CS-dienstverleners ingeschakeld (33%).
Bron: tweakers.net