Nieuwe wet zou berichtgeving over webdreigingen verbeteren

Vanaf 1 oktober 2024 is in Nederland de Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven van kracht. De wet zorgt voor een juridische basis om sneller en makkelijker het niet-vitale bedrijfsleven te informeren en te adviseren over digitale kwetsbaarheden, maar ook over webdreigingen en -incidenten. Dat zou vooral van belang zijn voor de kleinere ondernemer. stelt het persbericht.

Er schijnt in Nederland een instelling te zijn die het Digital Trust Center (DTC) is genoemd. Dat betrouwbaarheidscentrum ressorteert onder het ministerie van Economische Zaken. Door de wet mag het DTC beschikbare specifieke vertrouwelijke informatie over webdreigingen ook daadwerkelijk delen met individuele bedrijven in Nederland. De wet maakt bijvoorbeeld een rechtstreekse informatie-uitwisseling mogelijk tussen overheidsorganisaties die zich met digitale beveiliging bezighouden. Dit zijn het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het Computer Security Incident Response Team (CSIRT) voor digitale diensten en het DTC, alle drie stevig voorzien van veel Engels.
Volgens ez-minister Dirk Beljaarts (PVV) heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid als het om digitale veiligheid gaat, maar is door de toenemende dreiging en de complexiteit daarvan vooral voor het midden- en kleinbedrijf een steeds groter probleem aan het worden. Hij wil die kleinere bedrijven daarom in deze de helpende hand bieden.

Vitaal

Overigens komt die wet nog uit de koker van Rutte IV. Vitale bedrijven zijn bedrijven die volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid wezenlijk zijn voor het functioneren van NJederland

Bron: EZ

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.