Apple buigt voor Russische censor en schrapt vpn’s

ApplelogoMet een virtueel particulier (of privé-) netwerk (vpn) kun je webblokkeringen door je autoritaire overheden omzeilen, maar zoals al eerder getoond zijn in autoritaire landen westerse (meestal Amerikaanse) bedrijven maar al te gauw bereid het de plaatselijke censoren naar de zin te maken. Zo heeft Apple vijfentwintig vpn’s uit zijn winkel in Rusland gehaald en wordt het voor Russen nog lastiger onafhankelijke nieuwsgaring tot zich te nemen. Eerder is Apple ook al vaker voor de Chinese censor gezwicht.
De Russische telecommunicatieautoriteit Roskomnadzor, je zou die organisatie ook censor kunnen noemen, heeft het bericht bevestigd tegenover het Russische persbureau Interfax. Het verbod treft, onder meer de toepassingen NordVPN, Proton VPN, Red Shield VPN, Planet VPN, Hidemy.Name VPN, Le VPN en PIA VPN. Roskomnadzor stelt dat de verwijdering een gevolg is van wetgeving van 1 maart jl. die het verspreiden van nepnieuws verbiedt en ook informatie verbiedt over methoden om die wetgeving te omzeilen.

Eerder sloot de Russische censor de webtoegang tot 81 Europese media in een reactie op het verbod door de EU van vier nieuwskanalen die Russische propaganda zouden verspreiden, een tamelijk wezenloze actie van de unie.

Bron: le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.