Mozilla buigt voor de Russische censor

Mozilla, de ideële organisatie achter webrauzer Firefox en e-postprogramma Thunderbird, heeft op ‘verzoek’ van de Russische communicatieautoriteit Roskomnadzor een aantal hulpprogramma’s voor Firefox geblokkeerd waarmee Russen de censor konden ‘passeren’. Mozilla zegt de progjes tijdelijk geblokkeerd te hebben en zich te beraden over een vervolg.
Stanislav Sjakirov van Roskomsvoboda, een open Russische internetgroep, zei te hopen dat het een overhaast besluit is geweest en dat Mozilla zich daar nog eens over moest bezinnen. “Het is een onprettige verrassing omdat deze organisatie heel duidelijk is over toegang tot informatie en dit wat heel anders is. Met deze waarden zal het niet eenvoudig zijn aan de wensen van de staatscensoren te voldoen en om wetten te eerbiedigen die weinig met gezond verstand te maken hebben.”
Ontwikkelaars van anticensorprogjes merkten dat hun producten in Rusland niet meer beschikbaar waren. De ontwikkelaar van Censor Tracker trok vervolgens bij Mozilla aan de bel. Van Mozilla zou hij niets gehoord hebben over de blokkade in Rusland.
Ook de ontwikkelaar van Runet Censorship Bypass meldde zich bij Mozilla. Ook die had niets van Mozilla vernomen over de blokkade. Dit progje was specifiek ontworpen om de Russische censuur te omzeilen.

Twee vpn-hulpprogramma’s, waarmee je virtueel webadres kunt creëren, (PlanetVPN en FactProxy) ondergingen hetzelfde lot. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: the Intercept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.