EU start onderzoek naar Google, Facebook en Apple

Wat bepalende bedrijven op het wereldwijde web betreft laat Europa het vrijwel geheel afweten, op Spotify na, maar op het gebied van digitale regelgeving is Europa, of eigenlijk de EU, richtinggevend. De EU heeft wetten gemaakt over de bescherming van de privésfeer, over digitale markten en diensten en dat zullen de Googles, Facebooks en Apples en Amazons weten. Die hebben hun diensten weliswaar aangepast, maar onvoldoende volgens de EU. Eurocommissaris Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor mededinging, is een onderzoek gestart.
Daarbij gaat het kennelijk vooral over de wet digitale markten, die sedert maart van kracht is in de EU. Er zijn gesprekken gaande met de moederbedrijven van Google, Facebook en Apple om de puntjes op de i te zetten, maar bij verzuim kunnen de bedrijven boetes tegemoet zien die in de miljarden kunnen lopen.
Met de wet digitale markten wil de EU de (al)macht van de zogeheten poortwachters op het web aan banden leggen. Die regels gelden voor de Alphabeth, moeder van Google, Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook) en Microsoft.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.