Gaat TikTok in de VS echt in de ban?

Het lijkt er op dat Joe Biden en zijn regering het op het van oorsprong Chinese bedrijf TikTok heeft gemunt. In het recente verleden werd TikTok in de VS en ook elders voor bepaalde groepen verboden terrein, maar nu zou het wel eens een volledige ban kunnen worden. TikTok zou gevaarlijk zijn omdat de Chinese overheid het bedrijf, of het moederbedrijf ByteDance, zou kunnen dwingen gegevens van gebruikers te verstrekken. Het Huis van Afgevaardigden heeft al ingestemd met het voorstel. De ban zou niet doorgaan als TikTok een andere, niet-Chinese eigenaar zou krijgen.
Het Huis van Afgevaardigen stemde met 352 tegen 65 in grote meerderheid voor het voorstel. In de Amerikaanse Senaat schijnt de verdeling niet zo duidelijk te zijn. Enkele vooraanstaande senatoren hebben al aangekondigd tegen het voorstel te stemmen. Die krijgen de steun van oud-president Trump (en opnieuw presidentskandidaat). De vrijheid van meningsuiting zou in het geding zijn. Overigens is dat een ommezwaai van Trump, want tijdens zijn presidentschap was TikTok de zijn gebeten hond, maar zijn meningen zijn zo standvastig als een drilpudding
.
Als het wetsvoorstel wordt aangenomen zou TikTok een half jaar de tijd krijgen een andere eigenaar te zoeken, maar het opmerkelijke is dat ByteDance voor 60% eigendom is van westerse investeerders. TikTok/ByteDance beweert ook bij hoog en laag dat er geen risico bestaat dat het sociale medium persoonsinformatie aan de Chinese overheid zou leveren. De video’s van Amerikaanse TikTokkers worden op Amerikaanse servers opgeslagen, stelt TikTok.

Rechtszaken

Het risico is ook dat als het voorstel eenmaal aangenomen is er er vele rechtszaken zullen worden aangespannen tot aan het Hooggerechtshof aan toe. Dat juridische gedoe kan jaren in beslag nemen. Vooralsnog schijnt ByteDance niet geneigd te zijn de handdoek in de ring te gooien. TikTok zou in de VS zo’n 170 miljoen gebruikers hebben.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.