China lijkt bedrijven te gebruiken voor spionage

anxuxinxi.cn

Dit krijg je te zien als je anxuxinxi.cn intikt. Volgens Google staat hier: Heb medelijden! Deze site is stopgezet door de beheerder. Neem voor meer informatie contact op met de beheerder!

China lijkt steeds vaker gebruik te maken van particuliere bedrijven om digitaal in te breken en om de eigen bevolking in de gaten te houden, zo blijkt uit documenten die zijn gestolen bij het Chinese bedrijf i-Soon, ook bekend als Anxun Xinxi, die nu openbaar zij gemaakt. China ontkent elke betrokkenheid, maar die ontkenning is weinig geloofwaardig. Digitaal inbreken in opdracht lijkt een heuse bedrijfstak te zijn geworden, compleet met tarieven. Onduidelijk is wie de documenten heeft gestolen. Overigens zou het aardig zijn te weten wat westerse landen op dit terrein uitspoken.
De e-krakers boden diensten en spiewaar aan met bijbehorende prijzen, zo blijkt uit de vrijgegeven bestanden. Een regionaal bestuur in het zuidwesten van China betaalde, omgerekend, een kleine 14 000 euro voor toegang tot een webstek van de verkeerspolitie in Vietnam. Code voor het verspreiden van desinformatie en inbraken in X-profielen moesten ruim 90 000 euro kosten. Voor ongeveer 250 000 euro kreeg de opdrachtgever allerlei persoonsgegevens die verzameld waren op sociale media.
Dat zouden offertes zijn geweest van het Chinese ‘beveiligingsbedrijf’ i-Soon. Opmerkelijk is (vind ik=as) dat i-Soon de echtheid van de documenten heeft bevestigd, althans twee medewerkers van dat bedrijf deden dat. De webstek van het bedrijf lijkt niet meer toegankelijk te zijn. I-Soon is een van de honderden bedrijven die hand- en spandiensten op het gebied van digitale inbraak zouden leveren aan de Chinese overheid.

De gestolen i-Soon-documenten zouden een niet-alledaags inkijkje geven in de digitale spionageactiviteiten van China. Zo zou er gejaagd zijn op databanken en zou communicatie zijn afgetapt in Zuid-Korea, Taiwan, Hongkong, Maleisië, India en andere Aziatische landen. Ook zou zijn gebleken dat China zijn minderheden goed in de gaten houdt (wat niet echt verbaast), maar eveneens het doen en laten van gokbedrijven.

Inhuren

Uit de documenten zou zijn gebleken dat de Chinese overheid kennelijk graag bedrijven inhuren voor spionageactiviteiten en desinformatiecampagnes. Die overheid stond hoog op de klantenlijst van i-Soon.
Het bedrijf zou voor diverse onderdelen van de Chinese overheid hebben gewerkt zoals het ministerie van staatsveiligheid, het leger en de nationale politie. Ook zou het bedrijf hebben geholpen bij het bespioneren van Chinese burgers in het buitenland.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.