Hoe word ik anoniem op het web? Lastig

AdblockAls je bezig bent op het web worden er een hoop gegevens uitgewisseld die uiteindelijk voor geïnteresseerde derden een prima beeld schetsen van jou. Bedenk dat Google met het verhandelen van die informatie in nog geen 25 jaar het grootste bedrijf in de wereld is geworden of in ieder geval een van de. Je wordt constant gevolgd, want jouw gegevens brengen geld op. Daar kun je wel wat aan doen, maar helemaal anoniem zul je nooit worden. Om te beginnen heb je je webrauzer natuurlijk zo ingesteld dat er zo min mogelijk troep op je computer of telefoon wordt gezet. Via het verzamelen van allerlei informatie kunnen bedrijven uiteindelijk een vrij nauwkeurig beeld van je krijgen, het zogeheten vingafdrukken. Ik gebruik Firefox op mijn Mac- en Windowsmachine en Safari op mijn Mac. Mijn telefoon (Android) gebruik het web ik relatief weinig.
De Amerikaanse ‘webstrijder’ EFF heeft een aardige toepassing om uit te vinden hoe goed je tegen het volgen van jouw webgebruik beschermd bent Cover Your Tracks tool.
Met Firefox op mijn Mac zat ik goed wat ‘achtervolging’ betreft, maar ik heb wel een unieke vingerafdruk. Bij Safari bleek de bescherming tegen volgen minder goed, dus ik moet mijn beveiligings- en privacyinstellingen daarvan eens wat beter bekijken.
Meer anonimiteit biedt natuurlijk Tor, maar om de een of andere reden gebruik ik die eigenlijk weinig (zeg maar nooit). Verder kun je natuurlijk proberen om de grote techbedrijven zoveel mogelijk te mijden (dus ook de opslagdiensten zoals al die ‘wolken’). Op mijn telefoon gebruik ik DuckDuckGo als zoekmachine.DuckDuckGo-logo
Als je erg gehecht bent aan je eigenste webbrauzer dan zijn er extensies die je webprogramma wat weerbaarder maken tegen het (achter)volgen op het web of tegen het krijgen van ongewenste reclame.  EFF heeft ook hiervoor weer iets gemaakt, hoewel dat niet de advertenties blokkeert die specifiek aan jou gericht zijn. Op mijn Windowsmachine (alleen Firefox) gebruik ik Adblock, maar er zijn meer reclameblokkers.

VPN

Daarnaast heb ik een abonnement op Norton met meteen een VPN-mogelijkheid (virtueel privénetwerk), waarbij mijn IP-adres verplaatst wordt. Buiten Norton zijn er natuurlijke talrijke aanbieders van VPN. Let daarbij wel op dat sommige diensten zoals tv of videodiensten wel eens niet kunnen werken als je een IP-adres buiten je eigen land kiest.

Voor elektronische post gebruik ik zowel voor mijn Macs als voor Windows Thunderbird. Daarnaast om mijn Macs Mail. Ik moet zeggen dat ik goed tevreden ben over de zooifilters op beide programma’s. Ik heb weinig tot geen last van zooi.

Alles bij elkaar kun je wel wat doen om je al te nieuwsgierige en opdringerige bedrijven van het lijf te houden. Vergeet ook niet om regelmatig de troep die toch op je computers gezet wordt, vooral koekies, regelmatig weg te gooien of te laten gooien door je webrauzer. Dan moet je sommige zaken wel wat vaker steeds weer invullen, maar dat moet je er maar voor over hebben om je leven iets privé-er te houden. De beste manier om privé te blijven is niks op het web te doen, maar dat wordt ons steeds lastiger gemaakt door bedrijven en overheid (als we dat al zouden willen).

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.