Besmette Griekse secretaris-generaal zijn gelukwensers via bedankkaartje?

Kyriakos Mitsotakis

Kyriakos Mitsotakis op een foto uit 2019 (afb: WikiMedia Commons)

Het lijkt er op dat de neef en voormalig secretaris-generaal van de Griekse eerste minister Kyriakos Mitsotakis, de telefoons van mensen die hem in 2021 gelukwensten met zijn naamdag heeft besmet via zijn bedankkaartje. Die gelukwensers behoren/behoorden tot de top van de Griekse samenleving. Na ontvangst van het bedankkaartje werden de gelukwensers vrijwel onmiddellijk slachtoffer van spiewaar (spionageprogjes). Neef weet van de prins geen kwaad maar is in augustus vorig jaar wel afgetreden.
De naamdagvierder was Grigoris Dimitriadis. Hij werd in 2019 benoemd tot secretaris-generaal van de premier en werd daarmee zijn rechterhand. Op zijn naamdag, 25 januari 2021, kreeg Grigoris talrijke gelukwensen. Een dag later kregen elf van de gelukwensers, waaronder de toenmalige chef van de Griekse politie en een Griekse Eurocommissaris, een berichtje met als afzender de telefoon (het telefoonnummer) van de secretaris-generaal met een bedankkaartje als bijlage.

Als de ontvanger daarop klikte was hijzij de pineut en werd haarzijn telefoon besmet met  Predator,. Dat zou een van de agressiefste spionageprogjes zijn van Cytrox. Grigoris trad af, maar geeft aan niets met de verzonden bedankkaart te maken te hebben,. Nieuwe onthullingen vragen echter om nadere uitleg van oom en neef. Oom Mitsotakis had bij zijn aantreden de veiligheidsdiensten in zijn pakket opgenomen en dus zou ook Grogoris toegang tot allerlei gevoelige informatie hebben gehad.
Dit verhaal is er een in een reeks van het Europese mediasamenwerkingsverband EIC waar ook de NRC en De Standaard aan deelnemen.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.