Problemen met wetsvoorstel EU voor tegengaan kindermisbruik

Ylva Johansson

Eurocommissaris Ylva Johansson: …nauwe banden… (afb: WIkiMedia Commons)

De Europese Commissie heeft een voorstel in behandeling voor een wet die kindermisbruik en de verspreiding van beelden daarvan moet tegengaan. Daarin wordt onder meer gesproken over het doorlichten elektronische berichten op verboden porno. Verantwoordelijk Eurocommissaris Yiva Johansson zou echter ook al te nauwe banden hebben met kinderbeschermingsorganisaties en andere lobbyisten. Europol schijnt ook bij de EU hebben geleurd om toegang te krijgen tot deze verzamelde gegevens.
Volgens onderzoeken van diverse kranten zouden bedrijven, stichtingen en andere organisaties bij de EC de deur plat hebben gelopen. Vertegenwoordigers van die lobbygroepen zouden zelfs hebben deelgenomen aan beraadslagingen. De commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het Europese Parlement heeft naar aanleiding van die krantenberichten inmiddels vragen voor Johansson over die wet in voorbereiding.
De wet zou een aantasting voor de privésfeer kunnen vormen en gaten in de versleuteling van berichtendiensten kunnen betekenen. Een van de lobbyisten is het bedrijf Thorn dat met behulp van kunstmatige intelligentie beelden van kindermisbruik op het web opspoort.

Waakhond

Europa’s waakhond voor gegevensbescherming Wojciech Wiewiorowski waarschuwde Johansson al in 2020 voor de gevaren van haar plannen. Johansson vindt echter dat de geluiden van de privacybeschermers hard klinken, maar dat er ook iemand moet zijn om de rechten van een kind te beschermen. Deze maand buigt de EP-commissie zich over het voorstel van Johansson.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.