Verbonden deurbel van Amazon gebruikt om klanten te bespieden

Ring-deurbel van Amazon

Kennelijk heeft Ring ook mogelijkheden om niet alleen beeld te geven van wie of wat er voor de deur staat (afb: amazon.nl)

De Amerikaanse bureau voor consumentenbescherming FTC heeft Amazon beboet omdat dat bedrijf via de deurbel van Amazon (Ring) zijn klanten in de gaten hield. Amazon is bereid de boete van 5,8 miljoen voor schending van de privacy te betalen.

Een vroegere werknemer van Amazon heeft in 2017 maandenlang vrouwelijk klanten bespioneerd via camera’s die waren geplaatste in slaap- en badkamers, zo stelde de FTC. Naast de boete betaalt het bedrijf ook nog eens 25 miljoen dollar (zo’n 22 miljoen euro) voor schending van de privacy van kinderen. Het bedrijf zou hebben verzuimd opnames via de ‘bijdehante’ Amazonhulp Alexa verkregen direct te vernietigen na een verzoek van hun ouders daartoe, volgens een federaal hof in Seattle in een aparte rechtszaak.

Amazon is zich van geen kwaad bewust, maar zegt betaald te hebben om van het gedoe af te zijn. Het heeft wel aangekondigd het een en ander te veranderen. Het bedrijf maakte in het eerste kwartaal van dit jaar een winst van zo’n driemiljard euro. Daarbij vallen die boetes in het niet.

Amazon is verplicht zijn klanten te vertellen welke toegang Amazon zelf en derden tot de aangeschafte apparatuur hebben. Sedert begin 2019 zou dat volgens de eigen Amazonregels alleen mogen gebeuren met toestemming van de klant.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.