Elitekraakgroep Turla ‘ontmanteld’ door FBI

Turla kaapt Iraanse kraakgroep

Turla zou ook een Iraanse kraakgroep hebben gekaapt

Een groep Russische (staats?)krakers aangeduid met Turla zou volgens Wired de hoogst ‘gewaardeerde’ e-kraakgroep zijn in kringen beveiligings-deskundigen vanwege hun verfijnde en technisch hoogstaande werkwijzen, die die groep als zo’n 25 jaar tentoonspreidt. Nu zou de FBI een (waarschijnlijk voorlopig) eind hebben gemaakt aan de activiteiten van Turla.
Kennelijk hadden de begaafde digitale inbrekers toch foutjes gemaakt, want de Amerikaanse  federale recherche (beter bekend als FBI) gebruikte een zwakke plek in het Snake-progje van Turla om een commando aan besmette computers te geven die kwalijke code van Turla te wissen. Ook licht de FBI toe, samen met de CISA, hoe de Russische krakers er in slaagden om de communicatie tussen de besmette computers (netbots) en de Turlaservers te verdoezelen.

Die actie van de FBI zal dit kraaknetwerk ontregelen, maar niet verwacht wordt dat dat voor goed zal zijn. Turla stal met behulp van allerlei listige code (waaronder het roemruchte Snake) gegevens van slachtoffers over de hele wereld sedert 2003, maar ze doen ook veel listiger dingen zoals het inbreken in industriële processen. Ze verdwijnen om daarna versterkt terug te komen, is de verwachting van de eerder genoemde (maar verder naamloze) deskundigen. Voor meer spannende verhalen moet je naar de bron van dit artikel.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.