Sleepwet wordt er alsnog doorgesleept (zo lijkt het)

Erik Akerboom (AIVD)

Erik Akerboom (afb: AIVD)

Hij ziet er uit als een keurig heer en beslist niet als een gluiperige spion, de baas van de AIVD Erik Akerboom, maar toch legt hij bij de presentatie van het jaarverslag van zijn organisatie meteen maar zijn wens op tafel dat de dienst meer armslag moet krijgen om, onder meer, de gevaren die jihadisten en complotdenkers voor de Nederlandse maatschappij zijn de kop in te drukken. De nieuwe Sleepwet lijkt alsnog door het Nederlandse parlement goedgekeurd te worden en de toezichthouder TIB waarschuwt voor (verdere) aantasting van de privésfeer van de Nederlandse burgers.
De wat in de wandeling Sleepwet is genoemd is nog maar zes jaar oud, maar de Nederlandse inlichtingendiensten vinden dat ze nog te zeer aan banden zijn gelegd. Al vaker is gewaarschuwd voor de immer grotere greep van de veiligheidsdiensten in, vooral, het digitale verkeer, maar nu vindt ook toezichthouder TIB dat de wetgever te ver gaat.
TIB-voorzitter Anne Mieke Zwaneveld waarschuwt in het tv-programma Nieuwsuur dat met deze uitbreiding het risico bestaat dat grenzen worden overschreden. “Natuurlijk zijn er enorme dreigingen, maar ik verwacht van een professionele dienst dat ze daar goed zicht op hebben. Dat ze niet in die enorme hooiberg van informatie, van mensen die geen voorwerp van de dienst zijn en dat nooit zullen worden, een speld gaan zoeken”, zegt ze in het tv-programma.

Volgens Akerboom zijn die zorgen onnodig aangezien het toezicht onder de nieuwe regels niet zou worden verminderd. Vooraf wordt een actie getoetst, maar ook als de actie al loopt zou die kunnen worden gestaakt. Dat zou (kunnen) gebeuren door de tweede toezichthouder CTIVD. Zo’n benadering sluit volgens Akerboom beter aan bij de werkwijze van zijn dienst.

Referendum

Voorafgaand aan de vorige wetswijziging werd het wetsvoorstel op een aantal punten veranderd. Zwaneveld: “Toen is gezegd: we gaan niet kijken naar Nederland-Nederland-verkeer. Of: we gaan die informatie niet delen met buitenlandse partnerdiensten. Die beperkingen zijn nu helemaal uit deze nieuwe wet.” Akerboom beloofde daarop ook meer openheid te geven over het doen en laten van de AIVD, maar wilde geen antwoord geven welke politici op de hoogte waren gesteld van reële bedreigingen.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.