Turkije zou Twitter blokkeren na aardbevingen

Turkse twitterblokkadeVolgens NetBlocks, een organisatie die blokkades op het wereldwijde web bijhoudt, zou op verschillende netwerken in Turkije Twitter geblokkeerd zijn geweest. De organisatie stelt dat dat hoogstwaarschijnlijk is gebeurd op bevel van de regering. Later zouden die blokkades weer zijn opgeheven.
Turkije heeft er nogal een handje van om, als het even tegen zit, sociale media te blokkeren. In oktober nam het Turkse parlement een wet aan om desinformatie van het web te bannen. Die verplicht sociale media inhoud te verwijderen die de Turkse overheid aanmerkt als desinformatie. Ook zijn die verplicht, indien gevraagd, de overheid te melden waar die (des)informatie vandaan komt. Sociale media die niet aan die eisen voldoen worden gestraft door de diensten van die media te vertragen.
Volgens de Turkse vice-president Fuat Oktay zou het een en ander het gevolg zijn van technische problemen. Later zouden Twitter en de Turkse overheid contact met elkaar hebben gehad, aldus het Turkse nieuwsbureau Anadolu. De Turkse onderminister voor vervoer en infrastructuur wees Twitter op haarzijn verantwoordelijkheid om desinformatie te bestrijden.

Trage hulpverlening

Die als desinformatie aangemerkte berichten hebben ongetwijfeld te maken met de traag op gang komende hulp door de Turkse overheid na de verwoestende aardbevingen in Turkije (en het aanpalende deel van Syrië).

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.