Pakistan blokkeert Wikipedia vanwege ‘anti-islamtische inhoud’

Pakistaanse telecommunicatieautoriteit PTAPakistan heeft de Wikipedia geblokkeerd en de encyclopedie van en voor iedereen opgedragen de daarin opgenomen, wat het noemt, ‘anti-islamitische inhoud’ te verwijderen.


De Pakistaanse mediatoezichthouder PTA (Pakistan Telecommunications Authority) heeft bevestigd dat de ‘godslasterlijke’ teksten en beelden zijn geblokkeerd, maar volgens Wikipedia bleek dat de encyclopedie voor Pakistanen vanaf vrijdag niet meer toegankelijk was.
De toezichthouder zegt Wikipedia daar al diverse malen op aangesproken te hebben. Die organisatie zou daar niet op gereageerd hebben alhoewel PTA wel stelt dat een deel van de gewraakte inhoud is verwijderd, maar de toezichthouder staat er op dat alle ‘godslasterlijke’ inhoud uit de Wikipedia verdwijnt. Het is niet duidelijk om welke teksten en/of beelden het gaat.

Wikipedia stelt dat door de blokkade de bevolking van het op vier na volkrijkste land in de wereld is uitgesloten van een grote en vrije kennispoel. Per maand doen Pakistanen zo’n 50 miljoen keer een beroep op de webencyclopedie, op de Engelse versie (gevolgd door Oerdoe en Russisch). Dat lijkt me weinig lijkt voor een land met 130 miljoen inwoners.
“Als dat zo doorgaat zal ook de toegang tot de kennis, de geschiedenis en cultuur van Pakistan voor iedereen ontoegankelijk worden”, stelt de organisatie in een verklaring. Pakistan is een van de vele landen wereldwijd die voortdurend voor de vrije kennisgaring en -uitwisseling op het web gaat liggen, vooral met godsdienstige argumenten.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.