Ministerie Binnenlandse Veiligheid VS slordig met verlopen toegangspassen

Een Predator-droon van de Amerikaanse douane

Een Predator-droon van de Amerikaanse douane, onderdeel van het Amerikaanse ministerie voor binnenlandse veiligheid (foto: min.v.binnenl.veil.)

Het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid in de Verenigde Staten zou beter moeten weten, maar is buitengemeen slordig met, onder meer, het innemen en/of deactiveren van toegangspassen van voormalige medewerkers. Dat betekent dat die, ook na bij het ministerie te zijn weggegaan, toegang zouden kunnen hebben tot databanken van dat ministerie. Nog stuitender is dat die nalatigheid al vijftien jaar bekend is. Hoe zou dat bij andere veiligheidsdiensten zijn?
Het is al de vierde keer sedert 2007 dat uit intern onderzoek blijkt dat het Amerikaanse ministerie de toegangspassen van vertrekkende medewerkers niet deactiveert. De administratie van het ministerie blijkt zo slordig te zijn dat niet valt te achterhalen over hoeveel ex-medewerkers het gaat, maar het zouden er tienduizenden kunnen zijn.
Dat zouden dan ook in potentie mensen kunnen zijn die met hun pas nog steeds toegang tot gevoelige informatie van het ministerie zouden kunnen hebben. “Het ministerie kan er niet voor instaan dat alleen bevoegde werknemers toegang hebben tot zijn systemen en faciliteiten”, stellen de interne onderzoekers in het rapport.

Het ministerie stelt dat de omvang van het probleem kleiner is dan het rapport suggereert, maar erkent wel dat het probleem nog steeds niet is opgelost. Er zou aan een oplossing gewerkt worden, maar hoe moeilijk kan dat zijn (of ben ik nou naïef? as)?: inleveren die kaart en of ontslag koppelen met een automatische deactivering. Vier jaar geleden werden vrijwel dezelfde problemen gesignaleerd.

Bron: the Intercept

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.