Chinese overheid in verlegenheid gebracht door ‘coronaopstand’

Gezichtsherkenning in China

Het Chinese regime maakt geestdriftig gebruik van de gezichtsherkenningstechnologie op zijn burgers onder de duim te kunnen houden

In China is het volgen van de eigen inwoners met digitale volgdsystemen en de greep op de sociale media waarschijnlijk het verst doorgevoerd. Desondanks kwamen de Chinezen in opstand toen naar verluidt een brand in Ürümqi in de oostelijke provincie Xinjiang slachtoffers eiste doordat brandweerwagens enkele uren vertraging hadden door de strenge opsluitingsmaatregelen in China. Het dictatoriale regime doet er alles aan om de smeulende opstand in de kiem te smoren.
Het autoritaire regime heeft het over onderdrukking van ‘vijandige krachten’. Het spreekt over misdadige verstoring van de orde. Mensen worden vrij willekeurig opgepakt. Zelfs een man die een bloem omhoog hield werd volgens de NRC in een politiewagen geduwd, terwijl dat door tientallen omstanders met hun telefoons werd opgenomen. Het lijkt er op of de autoriteiten de Chinezen proberen te intimideren om van verdere acties af te zien.

Chinezen zijn dat natuurlijk al langer gewend en hebben manieren om hun berichten op sociale media, zoals Weibo geen woorden te gebruiken die de automatische censuur zou kunnen blokkeren. Altijd positief blijven, maar daar heeft de goede verstaander genoeg aan. Het duurt wat langer als menselijke ‘moderatoren’ die berichten moeten kuisen. Ook filmpjes zijn lastig meteen van het web te weren.

Belangrijke steen des aanstoots is het strenge nulcoronabeleid in China met, anders dan in de VS, Europa en elders ook daadwerkelijk huisarrest. Nu lijkt het er op dat de betogingen de autoriteiten mede iets milder hebben gemaakt en het beleid wat wordt versoepeld. Ook zal de inentingscampagne van 60plussers worden versneld. Nu is pas ongeveer tweederde van de 80plussers in China volledig ingeënt.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.