Interpol onderschept 125 miljoen van webmisdadigers

Interpol heeft zo’n 125 miljoen euro onderschept aan misdaadgeld dat op het web was verdiend met, onder meer, oplichting. Operatie HaechiIII is eind juni gestart en een paar dagen geleden afgesloten. De webrovers waren in zo’n dertig landen actief. Er zouden 975 mensen zijn gearresteerd. Dat gaat al aardig op een industriële activiteit lijken.
De onderzoeken hebben nieuwe opkomende trends in webmisdaad aan het licht gebracht. Zo zagen de speurders nieuwe variaties van identityeitsdiefstal. Ook wordt er steeds vaker misbruik gemaakt van berichtendiensten om betaling met cryptomunten aan te moedigen. In een van de onderzochte gevallen zouden twee Koreanen bij 2000 slachtoffers zon 28 miljoen euro hebben ‘verdiend’ door fraude met de zogeheten Ponziregeling (een fraude die bestaat uit het vergoeden van de investeringen van klanten, voornamelijk met fondsen die door nieuwkomers zijn verstrekt; een soort pyramidefondstruc).

Onderzoekers uit Oostenrijk en India hebben een groep cybercriminelen achterhaald die zich voordeden als Interpol-agenten. Deze groep haalde slachtoffers over om geld over te maken via financiële instellingen, cryptomunt-platforms en

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.