Toeschouwers in Qatar scherp in de gaten gehouden

Mensen die zo zot zijn om naar het WK in de zandbak Qatar te gaan, moeten er rekening mee houden dat ze scherp in de gaten zullen worden houden door de Qatarese overheid. Die maakt daarbij ook gebruik van biometrische technieken, maar dat gebeurt ook elders steeds vaker.
15 000 camera’s moeten al dat ‘geteisem’ in de gaten houden in de acht stadions waarin gespeeld wordt, maar ook als ze gewoon door Dohan wandelen. Verwacht wordt dat de gebeurtenis eenmiljoen bezoekers zal trekken. “Wat je hier ziet is de toekomst van stadiongebeurtenissen”, zei  chef techniek van het WK Niyas Abdulrahiman trots. “Een nieuwe norm, dit is onze bijdrage aan de sportwereld.”
De Qatarezen gebruiken biometrische technieken zoals gezichtsherkenning, maar zijn daar niet enig in. Hier in Nederland wordt die techniek onder meer bij NEC gebruikt, maar ook in alleszins democratische landen als Denemarken en Engeland. In 2019 gebruikte FC Den Bosch zogenaamd slimme camera’s om een geweldpleger te achterhalen, maar helaas werd een onschuldige in de kraag gevat. Dus geheel feilloos is zo’n systeem allerminst.

Iedereen die het WK bezoekt wordt gevraagd twee toepassingen op zijnhaar telefoon te zetten, waarmee in feite de inhoud van die telefoon ‘openbaar’ wordt.  Het is (mij) iet duidelijk wat er gebeurt als je dat weigert.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.