Bewakingcamera’s goed voor onze veiligheid? Vergeet het maar

GezichtsherkenningOverheden in diverse landen zweren bij bewakings-camera’s om de veiligheid op straat te verhogen, maar de Amerikaanse organisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) zet daar grote vraagtekens bij.  Zo zou volgens een onderzoek van de universiteit van New York zijn gebleken dat twee camerasystemen in die stad nauwelijks invloed hebben gehad op de criminaliteit in de buurten.
Onder meer de ooit progressieve stad San Francisco heeft sedert kort de beschikking over een uitgebreid bewakingssysteem in de stad, een koppeling van particuliere en overheidssystemen. Matt Guariglia van EFF, stelt dat de verordening van de stad, waarop die samenvoeging is gebaseerd, een ernstige bedreiging is van de privacy van burgers in die stad. Hoewel de politie toestemming moet hebben van de eigenaars van de diverse bewakingssystemen lijkt het mogelijk dat zij die verplichting kan omzeilen door de opnames direct te betrekken van Amazon. Een vertegenwoordigster van de Ring, een van de samenstellende systemen, stelt dat er beelden zijn verstrekt aan de opsporingsautoriteiten op gerechtelijk bevel, maar ook, ‘in uitzonderlijke gevallen als ontvoering’ zonder zo’n bevel.
Voorlopig is er nog geen methode waardoor de opsporingsautoriteiten direct toegang krijgen tot het gezamenlijke bewakingssysteem, maar Guariglia verwacht dat daar gauw verandering in zal kunnen komen. “Techbedrijven willen opsporingautoriteiten ontzettend graag van dienst zijn en ontwikkelen zo’n mogelijkheid met veel plezier. Als de politie morgen naar Amazon gaat zou het me niet verbazen als Amazon zich onmiddellijk plooide.”

China

Volgens beveiligingsactivist Shoshana Zuboff (auteur van “The age of surveillance capitalism”) heeft San Francisco de openbare en private krachten samengevoegd. “Als dat zo doorgaat zijn er geen wetten die die gegevensgaring tegen zullen tegenhouden. Op die dag lijkt Amerika op China.”

Camera’s kunnen misschien helpen als je inbraken en dergelijke wil tegengaan, stelt hoogleraar Alana Soulnier van de universiteit van Kingston (Can), maar zal niet veel helpen tegen geweld. Het zou, stelt ze, de politie wel kunnen helpen bij het oplossen van misdaden. Dus toch?

Bron: New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.