Onderzoeker breekt in in satellietnetwerk Starlink

Starlinkschotel

Een Starlinkschotel (afb: tesmanium.com)

Met een printplaat van 25 euro, een warmtepistool en veel geduld is het Lennert Wouters van de KU Leuven gelukt in te breken in het satellietnetwerk Starlink. Dat leverde hem de complimenten van Starlinkbaas Egon Musk en twaalfduizend dollar op. Hij vertelde zijn verhaal op het onlangs gehouden Black Hat-congres in Las Vegas.

Abonnees op Starlink hebben voor aansluiting op het wereldwijde web een schotel nodig, die Dishy McFlatface wordt genoemd. Om in te kunnen breken veranderde de KUL-onderzoeker de schotel. Daartoe had hij een warmtepistool/verfbrander en het oplosmiddel isopropanol nodig om de schotel te ‘openen’. Vervolgens soldeerde hij een printplaat van een kleine computer op de printplaat van de schotel, waarmee de beveiliging van het netwerk kon worden omzeild.

Die printplaat/computer maakte hijzelf met onderdelen die overal te koop zijn en alles bij elkaar niet meer dan 25 euro hebben gekost. Daardoor kon hij achterliggende systemen van het netwerk binnendringen, is het verhaal, maar daar was het hem niet om te doen. Hij wilde weten hoe dat netwerk in elkaar steekt. Vervolgens meldde hij het resultaat van zijn gezwoeg aan SpaceX, de beheerder van het netwerk. Dat leverde hem een beloning van 12 000 dollar op (en de complimenten van Musk).
SpaceX zegt onder de indruk van het werk van Wouters te zijn. Het systeem helemaal waterdicht te maken is een grote opgave, stelde het bedrijf, waar het bedrijf kennelijk nog niet in geslaagd is.

Bron: De Morgen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.