Gesprekken via glasvezel zijn af te luisteren

Afluisteren glasvezelcommunicatie

De proefopzet van de onderzoekers (afb: Bo Wang et.al.)

Steeds vaker zijn we met elkaar verbonden via glasvezelkabel. Onderzoekers in, nota bene, China hebben een methode ontdekt om met behulp van een laserinterferometer (en nog wat apparatuur) gesprekken af te luisteren. Dat zou zelfs van een afstand van 1 km kunnen. Gelukkig geven de onderzoekers, waaronder Bo Wang van de Tsinghua-universiteit, ook enkele oplossingen om het afluisteren van gesprekken te voorkomen of in ieder geval moeilijk te maken.

Optische vezels, meestal glasvezels, zijn gevoelig voor drukveranderingen die kunnen worden veroorzaakt door geluidsgolven. Apparatuur die daar gebruik van maakt worden volop gebruikt in de geluidsdetectie. Bij aansluiting op het vezelnetwerk komt er in huis van de gebruiker een paar meter glasvezelkabel te liggen. Via de drukveranderingen in die huiskabel zouden gesprekken afgeluisterd kunnen worden door de geluidsgolven op te vangen. De communicatiefunctie van de kabel wordt daardoor niet beïnvloed.
De onderzoekers maakten een opzet zoals die in een woning met glasvezelaansluiting zou zijn. Een afluisteraar kan met behulp van een interferometer faseveranderingen waarnemen en die weer omzetten in, verstaanbare, geluidsgolven. Je hoeft daarvoor geen apparatuur in het huis van de afgeluisterde te installeren. De afluisteraar zal alleen de bewuste kabel moeten zien te vinden. Andere geluiden in het huis die het afluisteren zouden bemoeilijken kunnen vanwege een afwijkende frequentie simpelweg gefilterd worden.

De methode, stellen de onderzoekers, is niet voor iedereen weggelegd, want daarvoor is ingewikkelde apparatuur nodig en moeten de omstandigheden goed in de hand gehouden worden. De onderzoekers zijn zo vriendelijk om een aantal methodes aan te geven (die ik hier niet zal proberen uit te leggen) om afluisteren met een laserinterferometer te voorkomen. Ik zou zeggen: leg die kabel onder de vloer, maar misschien is dat te naïef (=dom).

Bron: arxiv.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.